Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Gradonačelnik Subotice o proračunskom deficitu
Prihodi manji za oko 500 miljuna
 
Ovogodišnji deficit u gradskom proračunu kretat će se između 500 i 700 milijuna dinara, od čega je 330 milijuna smanjenje transfera iz republičkog proračuna, a preostali manjak iz planiranog poreza na plaće, te prihoda od zemljišta, priopćio je gradonačelnik Saša Vučinić na konferenciji za novinstvo održanoj u utorak, 18. kolovoza, tjedan dana nakon što je Savez vojvođanskih Mađara, također na konferenciji za medije, pozvao svoje koalicijske partnere (DS) da se hitno poduzmu mjere kako bi se sanirao proračunski deficit. 
Vučinić je rekao da su podaci koje je iznio predsjednik Skupštine grada Jenö Maglai (SVM) uglavnom točni, te da o pitanju racionalizacije lokalne uprave i rebalansa proračuna DS ima slične stavove SVM-u i da se oni u biti ne razlikuju. On je također istaknuo da su podaci o proračunskom deficitu i neophodne mjere racionalizacije, koje je SVM iznio na konferenciji, »samo reakcija na inicijative koje su im već podnesene u radnoj verziji«, odnosno da je prijedlog i plan racionalizacije lokalne uprave napravljen još krajem prošle godine, a prijedlog rebalansa u lipnju. On je također najavio dugo očekivane razgovore (u srijedu, 19. kolovoza) DS-a i SVM-a u svezi s krizom vlasti u Subotici.
Gradonačelnik mogućnost saniranja deficita vidi u povećanju javnih prihoda, proširenju poreske baze, a ne povećavanjem nameta. Prijedlog je da se smanje investicijski projekti i proračunska izdvajanja za javna poduzeća, a prema prijedlogu reorganizacije gradske uprave namjesto 12 tajništava, osnovala bi se četiri (za financije, opću upravu i zajedničke poslove, društvene djelatnosti i razvoj grada) unutar kojih bi postojalo dvadesetak odjela i službi. Smanjenje broja zaposlenih u administraciji je odloženo na izvjesno vrijeme, rekao je gradonačelnik, jer grad ne može osigurati otpremnine koje predviđa zakon. Za otpuštanje tehološkog viška od 32 zaposlenih grad bi morao izdvojiti 27,5 milijuna dinara, a ušteda od njihovih plaća bila bi 22,8 milijuna, što bi se osjetilo tek 2011. godine. 
S. M.
 
Ambulanta Mali Bajmok 
počela s radom 
 
Novoizgrađena ambulanta Mali Bajmok u Ulici Franje Kluza 2 u Subotici (objekt Mjesne zajednice Mali Bajmok) počela je s radom u četvrtak, 20. kolovoza, s radnim vremenom od 7 do 20 sati.
Pacijenti se mogu opredijeliti za izabrane liječnike dr. Evu Vereb ili dr. Sonju Ivić Mernjak, a Uprava Doma zdravlja podsjeća pacijente da blagovremeno prenesu svoje zdravstvene kartone iz prijašnjih ambulanti. 
 
Granični prijelaz – 24 sata
 
Nakon 16 godina od kako je otvoren međunarodni granični prijelaz Bajmok – Bačalmaš, do kraja godine trebao bi početi s radom tijekom čitavog dana. 
Preko ovog graničnog prijelaza, koji je posljednjih godina sve frekventniji, odvija se samo putnički promet tijekom dana, odnosno od 8 do 18 sati i na njemu nema gužvi niti dužih zadržavanja. 
V. I.
 
Započela druga faza izgradnje 
vodovoda na Bikovu
 
Završetkom druge faze radova na izgradnji magistralnog vodovoda u Bikovu oko 80 posto ovdašnjih stanovnika za nekoliko mjeseci će dobiti čistu i pitku vodu. Na ovaj se način stvaraju mogućnosti za pristojan život građana, rekao je gradonačelnik Saša Vučinić, te dodao da »Vodovod« radi i na projektu revitalizacije postojećeg bunara, da se na Bikovu provodi i plinofikacija, a u planu je i rekonstrukcija krova škole koji je od azbesta. 
Radovi su nastavljeni zahvaljujući sredstvima vojvođanskog Fonda za kapitalna ulaganja iz kojeg je izdvojeno 12 milijuna dinara za izgradnju distribucijske mreže, dok je za opremanje bunara i njegovo stavljanje u funkciju potrebno još oko pet milijuna dinara, što se također očekuje od pokrajinskog Fonda.
 
Gospodarski sajam 
od 24. do 27. kolovoza 
 
Međunarodni i regionalni gospodarski sajam u Subotici, treći po redu, održava se od 24. do 27. kolovoza u Dvorani sportova. Izlagat će 122 izlagača iz Kanjiže, Bačke Topole, Sente, Malog Iđoša, Bečeja, kao i nekolicina njih iz uže Srbije. Osim toga, ove godine Republika Mađarska imat će svoj štand, gdje će se predstaviti mađarski gospodarstvenici. Na sajmu će izlagati i hrvatski poduzetnici, kao i iz BiH te Rumunjske, rekao je na konferenciji za novinare član Gradskog vijeća zadužen za gospodarstvo Kornél Bajtai. Iz Hrvatske su dolazak najavili poduzetnici iz Osijeka, te izaslanstvo Grada Zagreba. Cijena sajamske ulaznice je 100 dinara, a ulaznica je i kupon za nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada vrijednosni bon u iznosu od 50 tisuća dinara za termoizolacijske proizvode poduzeća Master-plast. Sajam će za publiku biti otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati. 
»Interetno« festival u središtu grada 
 
Osmi po redu »Interetno« festival bit će održan od 22. do 26. kolovoza. U pet dana trajanja festivala subotički Trg slobode bit će pretvoren u Etnopolis, u kome će sve vrijeme biti otvorena prodajna izložba starih obrta. Svaku večer od 21 sat na pozornici ispred Gradske kuće održavat će se folklorne priredbe kulturno-umjetničkih društava iz Vojvodine, te gosti iz Rusije, Kolumbije, Brazila, Slovačke, Hrvatske i Slovenije. Organizator »Interetno« festivala je Mađarski kulturni centar »Népkör«.
 
Počinje izgradnja MOL-ove crpke
 
Neuspjeli pokušaj izgradnje benzinske crpke u Bajmoku u neposrednoj blizini postojeće na cesti Subotica – Sombor, prema riječima mjerodavnih u Mjesnoj zajednici, dobit će sretan epilog, jer su u tijeku intenzivni pregovori s MOL-om da u ovom naselju izgradi još jednu svoju crpku. Izgradnja bi trebala otpočeti ove jeseni, a u sklopu benzinske crpke bit će otvorena i trgovina, kao i restoran, ali i osigurano petnaestak novih radnih mjesta za Bajmočane.
V. I.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika