Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Galerija na čardaku

Trajalo je četiri dana, od srijede, 12. srpnja, kada je koloniju službeno otvorila generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg. Sudjelovalo je preko šezdeset slikara i kipara, od kojih 11 akademskih, iz osam zemalja – Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Kanade, a iz Srbije su slikari došli iz: Beograda, Srijemske Mitrovice, Slankamena, Sombora, Zrenjanina, Kovačice i, naravno, iz Subotice. Koloniji su se pridružile i dvije grupe – »Nepkör« i »Q«, obje iz Subotice.
Josip Horvat, ravnatelj Likovnog odjela HKC-a »Bunjevačko kolo«, istaknuo je da su slikari odabirali različite teme i motive prema svojemu afinitetu i nadahnuću. Slikalo se različitim tehnikama na različitim dimenzijama platna, a radilo se u miru bunarićkog salaša Paje Đuraševića, koji se nalazi u blizini marijanskog svetišta Bunarić, u zelenilom prebogatom parku Zoološkog vrta i u hladovini vrta restorana Vila Viktorija na Paliću. Poslije četiri dana kolonije fundus je kolonije obogaćen za 102 djela, koja će po rije;ima Horvatovim povjesničarke umjetnosti Olga Šram, Ljubica Vuković-Dulić i Olga Kovačev-Ninkov kategorizirati. 
Domaćin Horvat naglašava dobru organizaciju kolonije, te spremnost mnogih da joj pomognu, što, uz veliku zainteresiranost slikara, govori da za njezinu budućnost nije brinuti.
Kolonija je završena u subotu, 15. srpnja, uz prigodan program, a zatvorio ju je dogradonačelnik Grada Subotice Pero Horvacki riječima da se ona ne može završiti, jer ona traje – u slikama, riječima, mislima. U sjećanju. Do sljedećega saziva.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika