Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pilot tuži Jat Airways

Aleksandar Pfajfer, pilot-kapetan nacionalnog avioprijevoznika Jat Airways, podnio je tužbu protiv ove kompanije zbog diskriminacije i zlostavljanja na radu, u kojoj traži odštetu od 20 milijuna dinara, prenosi beogradski dnevni list Danas. To je ujedno i prvi postupak koji se vodi na osnovi novog Zakona o zabrani diskriminacije, koji je nedavno stupio na snagu. Od Četvrtog općinskog suda se traži da utvrdi je li vodstvo Jata prema Pfajferu diskriminatorski postupalo i zlostavljalo ga na radu nizom postupaka zato što je po nacionalnosti Nijemac katoličke vjeroispovijesti, kao i da se naloži prestanak takvog ponašanja, izjavio je Tanjugu šef njegovog pravnog tima Vladimir Sekić.
Pfajfer je naveo, kako prenosi Danas, kako je postupcima vodstva spriječeno njegovo napredovanje u službi i stručno usavršavanje te da je godinama nazivan pogrdnim imenom »General Ler«, koji je bio zadužen za organiziranje bombardiranja Beograda 6. travnja 1941. godine. U tužbi se navode i detalji o uskraćivanju stručnog usavršavanja, kao i to da je Pfajfer apelirao na generalnog direktora Srđana Radovanovića da svojim autoritetom spriječi diskriminatorno ponašanje i zlostavljanje, ali da je, umjesto toga, dobio upozorenje pred otkaz. 
Pravni tim Pfajfera, koji je upućen na bolovanje uslijed stresa, zbog ovog slučaja uputio je predstavke Narodnoj kancelariji predsednika Srbije Borisa Tadića i ministarstvima za rad, za ljudska i manjinska prava i pravde. Narodna kancelarija je uputila pritužbu sudu, kao i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje je upozorilo i Jat da je neprihvatljivo i suprotno Ustavu i zakonima Srbije te potpisanih međunarodnih konvencija svako diskriminatorno postupanje i zlostavljanje na radu.
S druge strane, Kompanija Jat Airways tvrdi da nikada nije vršila diskriminaciju zaposlenih po bilo kojoj osnovi, a samim tim niti po nacionalnoj niti vjerskoj. »Jedini kriterij za profesionalno napredovanje i usavršavanje letačkog osoblja Jat Airwaysa jest stručnost u radu, odnosno ispunjavanje visokih međunarodno propisanih standarda za obavljanje poslova u zračnom prometu«, navodi se u priopćenju JAT-a.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika