Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Obavijest
 
S obzirom na promjenu Zakona o političkim strankama u Narodnoj skupštini RS, koji je zvanično stupio na snagu 23. srpnja. 2009. godine, i uvjeta o potrebi preregistriranja svih političkih stranaka koje žele i dalje aktivno sudjelovati u političkom životu, stranke imaju rok od šest mjeseci za obnovu registracije stranke. 
Demokratska zajednica Hrvata poziva svoje članove, simpatizere i ostale građane koji žele dati podršku jedinoj manjinskoj stranci Hrvata, koja je samostalno sudjelovala na proteklim izborima 2008. godine, da dođu u prostorije stranke.
Demokratska zajednica Hrvata službeno je počela s postupkom preregistriranja stranke 27. srpnja 2009. godine, na temelju odluka Predsjedništva i Glavnog odbora DZH.
Ovim putem obraćamo se svim zainteresiranim osobama i obavještavamo ih da podršku Demokratskoj zajednici Hrvata mogu dati u Domu DZH, koji se nalazi u centru Subotice u Ulici Age Mamužića broj 5, u vremenu od 9:00-13:30, od ponedjeljka do petka.
Demokratska zjednica Hrvata
 
DZH: »Petar Kuntić zahtijeva potporu isključivo za sebe i svoju stranku«
 
Demokratska zajednica Hrvata je u ponedjeljak izdala priopćenje u kojem informira javnost o, kako navode, »sramnom pokušaju predsjednika DSHV-a Petra Kuntića, koji šalje pisma građanima hrvatske nacionalne zajednice, zahtijevajući potporu isključivo za sebe i svoju stranku«. Kako se dodaje, Kuntić pisma šalje čak i članovima i simpatizerima DZH-a, koje moli za potporu i lojalnost. 
»Njegova stranka utopila se u DS i normalno je da sada, kada treba prikupiti potpise, nailazi na probleme. Građani hrvatske manjinske zajednice znaju prepoznati pojedince i osobe koje kucaju na vrata samo onda kada je njihova egzistencija i interes u pitanju. Petar Kuntić i dalje u Narodnoj skupštini RS uporno šuti i zastupa interese svojih nalogodavaca iz DS-a i pri tome glasuje suprotno interesima manjinskih političkih stranaka«, smatra DZH.
Demokratska zajednica Hrvata na koncu svog priopćenja poručuje Petru Kuntiću »da nikakvi pritisci, pisma, molbe i vrbovanja neće spriječiti članove i simpatizere DZH-a u procesu preregistracije stranke«. 
D. B. P.
 
Otvorena vrata KEP-a
Interes pokazale kulturne 
i obrazovne institucije
 
Kao nastavak kampanje Otvorena vrata, Kancelarija za europske poslove organizirala je 17. kolovoza u Novom Sadu još jednu seriju konzultacija namijenjenu aplikantima koji su zainteresirani za konkuriranje u trenutačno otvorenom pozivu prekoranične suradnje IPA Srbija - Hrvatska. 
Ovog puta interes su pokazale kulturno-obrazovne institucije s teritorija bačkog okruga, brojni fakulteti Sveučilišta u Novom Sadu, Zavodi za kulturu... U četvrtak je kampanja nastavljena u Staroj Pazovi, gdje je u okviru serijala »Korak bliže« bilo riječi o programima prekogranične suradnje s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.
Program prekogranične suradnje IPA Srbija - Hrvatska otvoren je do 16. listopada 2009. godine, a ukupan proračun ovog poziva iznosi 3.240 000 eura. Projekti su namijenjeni gospodarskom razvoju regija, zaštiti životnog okoliša i povezivanju ljudi, zajednica, unapređenju interkulturnog dijaloga...
 
HMI Poziva nakladnike
 Sudjelujte na Interliberu
 
Hrvatska matica iseljenika poziva sve nakladnike, knjižare i pojedince da sudjeluju na Izložbi nakladničke djelatnosti iz hrvatskog iseljeništva, koja će se održati od 11. do 15. studenoga u sklopu prestižne međunarodne izložbe knjiga u Hrvatskoj pod nazivom Interliber, koji po 32. put priređuje Zagrebački velesajam. Prijave knjiga – autora iz redova hrvatskog iseljeništva mogu se poslati do 10. rujna 2009. Potvrde prijava za Izložbu s popisom knjiga treba dostaviti putem e-mail na adresu vesna@matis.hr. 
Za izložbu se mogu prijaviti nakladnici i pojedinci iz svih područja ljudske djelatnosti, od književnosti do različitih znanstvenih djelatnosti, te izdavači udžbenika namijenjenih hrvatskim školama u iseljeništvu i to na jezicima domicilnih zemalja u kojima žive Hrvati i građani hrvatskog podrijetla diljem svijeta. Na Izložbi na Zagrebačkom velesajmu bit će predstavljena i dosadašnja nakladnička djelatnost Hrvatske matice iseljenika. 
 
Počeo Festival Rumunja iz Vojvodine i Srbije
Prezentacija stvaralaštva, 
jezika i kulture
 
U Ečkoj kod Zrenjanina jučer je počeo Festival Rumunja iz Vojvodine i Srbije, 49. po redu, koji će trajati do nedjelje, 23. kolovoza. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će ukupno 1400 izvođača i gostiju, a osim koncerata renomiranih izvođača i nastupa KUD-ova pripremljene su i izložbe, od kojih je posebno najavljena revija narodnih nošnji iz svih mjesta u Vojvodini i Srbiji u kojima žive Rumunji. 
Na festivalu će nastupati i atraktivni gosti i predstavnici drugih vojvođanskih nacionalnih zajednica, kako je najavljeno, među kojima i Bora Dugić, koji je već redoviti sudionik. Nastupi na Festivalu Rumunja odvijaju se u osnovnoj školi u Ečkoj.
 
Na pet milijuna adresa od NIS-a po pet akcija
Građanima stiže prvi paket od 
privatizacije, težak 2.500 dinara
 
Nakon sjednice Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije građani Srbije, njih oko pet milijuna, dobit će besplatne akcije ove kompanije i to navjerojatnije po pet komada, a vrijednost po akciji je 500 dinara. Time je stavljena točka na nagađanja koliko će vrijediti akcija ove kompanije i potvrđeno je da će građani od NIS-a dobiti oko 2.500 dinara ili nešto više od 25 eura. Naime, Skupština akcionara NIS-a donijela je odluku o podjeli akcija uposlenima i građanima Srbije i pri tomu je broj papira od vrijednosti povećan na 163.060.400 komada, a cijena jednog je smanjena do minimalnog nivoa koji predviđa zakon – na 500 dinara. Podjela besplatnih akcija počet će uskoro, najvjerojatnije na jesen.
 
Centar za razvoj civilnog društva protiv mogućeg ukidanja dvaju ministarstava 
Šteta za pripadnike 
izrazito ranjivih skupina
 
Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) reagirao je povodom signala koji dolaze iz Vlade Srbije i koji upućuju na moguće ukidanje Ministarstva vjera i na pripajanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava Ministarstvu za rad.
CRCD smatra da ukidanje dvaju spomenutih ministarstava ne bi donijelo očekivanu korist, a da bi naštetilo onima koji su i sada najugroženiji – pripadnicima izrazito ranjivih skupina u stanovništvu. CRCD smatra da bi bilo krajnje neodgovorno ukinuti Ministarstvo vjera u situaciji kada je skoro 90 posto vjerskih zajednica u Srbiji neregistrirano i kada je broj vjerskih incidenata u zemlji, mada u padu, još uvijek veoma veliki. 
CRCD smatra kako je krajnje rizično pomišljati na ukidanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava ili na njegovo pripajanje Ministarstvu za rad u situaciji kada problem ostvarivanja prava nekoliko različitih ranjivih grupa nije do kraja riješen. 
Među ostalim, u priopćenju CRCD-a se navodi kako problem ostvarivanja prava nacionalnih manjina nije rješen, te da se u Vojvodini kao ključno pitanje izdvaja pravo manjina na djelotvorno sudjelovanje u javnom životu.
 
 
Znanstveni skup u Golubiću Obrovačkom
Hrvatsko-srpski odnosi: politička suradnja i nacionalne manjine
 
Znanstveni skup pod nazivom »Hrvatsko-srpski odnosi: politička suradnja i nacionalne manjine« na kojem će sudjelovati povjesničari, sociolozi i politolozi iz Hrvatske, Srbije i Italije održat će se 26. i 27. kolovoza u Golubiću Obrovačkom, u Republici Hrvatskoj. Namjera je organizatora nastaviti znanstveni hrvatsko-srpski dijalog, okupiti znanstvenike koji imaju različito viđenje u svezi sa spomenutom temom i na taj način započeti razgovor u javnosti, navodi se u pozivu za ovaj skup, kojeg potpisuje direktor  Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje sa sjedištem u Novom Sadu prof. dr. Darko Gavrilović.
Znanstveni skup zajednički organiziraju: Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje - Novi Sad, Institute for Historical Justice and Reconciliation (IHJR) - Hague, Dijalog - Zagreb, Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije, Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, Balkan Fond - Beograd, Grad Obrovac, Grad Novi Sad i Srpsko narodno vijeće - Zagreb.
Tijekom skupa sudionici će razgovarati i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, zastupnikom u Skupštini Srbije i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petrom Kuntićem i zastupnikom u Skupštini AP Vojvodine Dujom Runje kao i s političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem i predsjednikom Samostalne demokratske srpske stranke Vojislavom Stanimirovićem. 
Drugog dana skupa, koji će biti realiziran na Kornatima, predviđa se donošenje zajedničkih zaključaka i prijedloga za daljnje smjernice za znanstveno-istraživački rad iz ovih oblasti. Na završnoj generalnoj sesiji bit će donesena zajednička izjava vezana za daljnja istraživanja i utjecaj koji bi znanstvenici na osnovi postignutih rezultata mogli ostvariti u široj zajednici.
H.R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika