Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od­mak od ra­ta

NEUM – Udruženje građana za ostvarivanje kulturnih i humanitarnih ciljeva »Ravangrad« iz Sombora, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Udruženje građana »Prijateljice« iz Tuzle (kao suorganizatori) i Komitet za osnovna prava i demokraciju iz Kölna i ove su godine organizirali ljetovanje pod nazivom »Odmak od rata Neum 2004. Od 28. juna do 10. jula četrdesetoro učenika srednjih i osnovnih škola iz Sombora (10), Bačkog Monoštora (10), Čonoplje (10) i Stanišića (10) boravilo je u Neumu sa svojim vršnjacima iz Hrvatske.
    Mladi uzrasta između 14 i 17 godina imali su priliku da uživaju u blagodatima mora i pažljivo odabranom programu. Dani su im bili ispunjeni aktivnostima koje su osmislili i provodili, organizatori i voditelji. Radionice u početku zabavnog karaktera (kreativne, manualne…), a kasnije i edukativnog – sa temama nenasilne komunikacije, predrasuda, nenasilnog rješavanja konflikata su naišle na veliko interesiranje mladih koji su aktivno i rado učestvovali u sadržajima ovakvog tipa. Nastavnici – voditelji su također izuzetno zadovoljni ovakvim načinom rada jer su mladima dani ispunjeni korisnim aktivnostima na kojima se mogu upoznavati i družiti sa vršnjacima iz drugih država, ali i steći nova znanja i vještine. Razvijalo se poštovanje drugih, dobro raspoloženje, podržavanje mirovnih i nenasilnih procesa na prostorima bivše Jugoslavije.
    Inače prijatno i vedro ljetovanje do neke mjere je poremetio problem sa lokalnim nasilnicima. To je samo razlog više da se ovakve akcije organiziraju i ubuduće jer je itekako potrebno još mnogo raditi na razbijanju predrasuda razvijajući toleranciju i međusobno razumijevanje.
    14. kolovoza još jedna grupa mladih, njih dvanaestoro, će boraviti u Neumu. U ovoj grupi su isključivo srednjoškolci stariji od 16 godina, a program ovog dijela ljetovanja je osmišljen kao edukativni sa ciljem da se kod mladih podrže pozitivne vrijednosti poštovanja različitosti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika