Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naj­svečani­je u ne­dje­lju

Dužionica se, kao žetvena svečanost, na teritoriju Sombora slavi već dugi niz godina. Ove proslave su još davno započele prvo u kućanstvima, nakon toga po salašima i tek kasnije su preseljene u grad. Kao i ranijih godina, i ova Dužionica će se odvijati u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor«.
    U sklopu Dužionice danas, 30. srpnja, održat će se kulturno umjetnički program, kao i književna večer, u Hrvatskom domu u Somboru. Završna svečanost, u kojoj će sudjelovati mnoštvo gostiju, djece, mladih i ljubitelja ovog običaja, odvijat će se u nedjelju 1. kolovoza.
UOČI DUŽIONICE: Danas, 30. srpnja s početkom u 20 sati, u Hrvatskom domu u Somboru bit će održan kulturno umjetnički program na kojem će nastupiti recitatori i tamburaški orkestar ovoga društva. Kako nam je rekla pročelnica Dramskog odjela HKUD »Vladimir Nazor«, koja je ujedno i jedna od organizatorica Dužionice Marija Šeremešić, istu večer će se održati i predavanje na temu »Rad i zahvaljivanje u svjetlu Božje objave«, a predavat će župnik župe Presveto Trojstvo vlč. Josip Pekanović.
    Nakon toga predstavit će se i ovogodišnji bandaš i bandašica u Somboru. Centralni likovi ovogodišnje Dužionice 2004. godine u Somboru su Kristina Išpanović i Josip Marić.
ZAHVALA BOGU: »Očekujemo veliki broj gostiju, čak oko 250 osoba, od kojih će njih oko 100 biti obučeni u narodnu nošnju. Kao i svake godine, oko 9 sati okupit ćemo se u prostorijama Društva, odakle će se uobičajenom putanjom krenuti prema Crkvi presvetog Trojstva. Sv. misa zahvalnica za ovogodišnje plodove započet će u 10 sati. Na svetoj misi prenosit će se prigodni darovi, ovogodišnji plodovi«, kaže  Marija Šeremešić.
    Poslije svete mise na Trgu presvetog Trojstva odigrat će se jedno kolo i nakon toga u svečanom mimohodu svi sudionici će se uputiti ka zgradi Skupštine općine, gdje će ovogodišnji bandaš i bandašica, uz prigodan tekst, predati kruh od novog brašna potpredsjednici SO Sombor Marti Horvat-Odri.
    Prije samog ulaska u zgradu SO, po tradiciji će se odigrati Veliko bačko kolo. Predstavnici uprave sa svojim gostima iz raznih konzularnih i veleposlaničkih predstavništava razgovarat će s potpredsjednicom Općine. Nakon toga, sudionici se vraćaju u Hrvatski dom, gdje se svi okup-ljaju na veselju. Kao i svake godine, u večernjim satima se organizira takozvano Bandašicino kolo, koje će započeti u 20 sati u prostorijama ovoga Društva.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika