Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­vo ru­ho sve­tišta Maj­ke Božje Te­kij­ske

TEKIJE - Svetište Majke Božje Tekijske je svima dobro poznato. Na tom mjestu je još u srednjem vijeku bila crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji. U tursko vrijeme tu je bila džamija. Turci 1687. napuštaju Petrovaradin, a isusovci uz dopuštenje kardinala Kolonića pretvaraju džamiju u crkvu. Turci su ponovno krenuli u osvajanja 1716. godine. I baš tu, kod Petrovaradina, odigrala se odlučujuća bitka. Kršćani pod vodstvom princa Eugena Savojskog pobjeđuju Turke. Po legendi, tog 5. kolovoza 1716. godine padao je snijeg.
    U čast pobjede nad Turcima princ Eugen Savojski je darivao kopiju slike Majke Božje Snježne, čiji se original nalazi u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu. Od tada počinju dolaziti hodočasnici s različitim nakanama, da mole milost od Gospe. Za vrijeme Ilije Okrugića opata, crkva dobiva današnji izgled, s dva neogotska zvonika i zadnjim dijelom u istočnom stilu.
    Monsinjor Stjepan Miler je jedan od onih koji s ljubavlju brinu o svetištu Gos-pe Tekijske. Kao upravitelj davao je svetištu život. Održavao je, preuređivao, dog-rađivao vanjske nadstrešnice i postavio bakarne limove na zvonike 1981. godine.     Tako je tijekom 2002. i 2003. godine napravljen predivan križni put u sklopu svetišta.
    A ove 2004. godine, crkva je dobila novi sjaj. Svodovi crkve su oslikani motivima otajstva Krunice: radosna, žalosna i slavna. Tri puta po pet slika, svaka govori za sebe. Na dijelu svoda koji odvaja glavni brod od oltarskog dijela velikim slovima je ispisano »Gospo tekijska pomoćnice kršćana moli za nas!« I to nije sve, oltarski dio će biti oslikan poslije Velikih Tekija.
    Duh svetišta, koji daje život, puni dušu snagom i daje nadu. A novo ruho to i dopunjuje. Svaka slika, koja predstavlja neko od otajstva, živa je na svoj način. Oslikana crkva je sasvim drugačija, daje svoj doprinos, ulijeva novu snagu. I tko god uđe u crkvu svetišta Gospe Tekijske, neće olako preći očima preko svoda, morat će se zadubiti u svaku sliku i zapitati nije li on tu negdje u Isusu.
    Ovogodišnje Male Tekije su počele 25. srpnja poslije podne, služene su mise na hrvatskom i na mađarskom jeziku. Pontifikalne mise na hrvatskom jeziku 25. i 26. srpnja predvodio je pomoćni biskup đakovačko srijemski i generalni vikar za Srijem monsinjor Đuro Gašparović. Ove godine zbog kiše nije bilo 25. srpnja uobičajene procesije s kipom Lurdske Gospe. No, 4. kolovoza će biti, ako bude lijepo vrijeme. Velike Tekije su 4. i 5. kolovoza.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika