Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjed­ni­ca su­bo­tičkog par­la­men­ta u zna­ku pre­bro­ja­va­nja

Iako je prema predviđenom dnevnom redu 43. sjednica Skupštine općine Subotica, zakazana za 27. srpnja, sa svega 6 točaka trebala biti među kraćima, rasprava se otegla na dva dana a uzrok je bio nedostatak kvoruma, i to ubrzo po početku zasjedanja.
    Prvoga dana, vijećnici su jednoglasno i bez rasprave usvojili Odluku o usvajanju Povelje o dobrosusjedskim odnosima i suradnji između grada Osijeka u Republici Hrvatskoj i Općine Subotica u SiCG. To je prva ovakva povelja o suradnji potpisana između gradova ove dvije susjedne zemlje. U ovom dokumentu, što će ga poslije potpisa osječkog gradonačelnika Zlatka Kramarića potpisati i Géza Kucsera između ostaloga stoji kako će se ova dva grada zalagati za uspostavljanje i izgradnju dobrosusjedskih odnosa i suradnje između društvenih, kulturnih, znanstvenih, obrazovnih, gospodarskih, sportskih i drugih institucija i subjekata. Poticat će se susreti mladih iz obje sredine, surađivati u oblasti urbanog razvoja, posvetiti pažnja zaštiti ljudskih i građanskih sloboda, te razvoju lokalne samouprave.
    Prema dnevnom redu, od vijećnika se očekivalo da donesu odluku o osnivanju regionalne radio stanice »Radio Subotica« no oštra je rasprava, uz česta skretanja s glavne teme, prekinuta nedostatkom kvoruma, te nastavljena sutradan.
    Vijećnici G17 plus, NDS-a i DS-a smatrali su kako je materijal predložen za usvajanje neprecizan, neusklađen s važećim Zakonom o radiodifuziji, te da ostavlja prostor za »mućke« budući da je mnogima bilo sumnjivo zbog čega, osim subotičke Općine, u ovaj projekt kao sufinancijeri ulaze i općine Kanjiža i Senta, uz istodobno pristajanje da će upravljačka prava pripadati samo Subotici. Vijećnik SVM-a László Józsa je rekao da je prijedlog za osnivanje regionalne radio stanice u skladu sa zakonom, i ispunjava sve uvjete da ga skupština usvoji. No, budući da nakon kraće stanke kvorum i dalje nije bio osiguran, zasjedanje je bilo zakazano za sutradan. I drugi dan zasjedanja je bio u znaku prebrojavanja i prozivke prisutnih kako bi se osigurao potrebni kvorum.
    U nastavku zasjedanja, bez rasprave je usvojena odluka o osnivanju regionalne radio stanice »Radio Subotica«, nije prošla odluka prema kojoj bi Centar za socijalni rad proširio svoju djelatnost formiranjem odjeljenja za zbrinjavanje malodobnih delikvenata, utvrđen je Statut Fonda za razvoj poljoprivrede općine Subotica, prihvaćena je ostavka Gyöngyi Veres Kucsmik na mjesto predsjednice Općinske izborne komisije a na tu je dužnost većinom glasova izabrana Ilona Bartol. Najveća je rasprava vođena o dopuni Odluke o građevinskom zemljištu, koja je na kraju ipak bila usvojena. Govoreći o pribavljanju ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta putem kupoprodaje ili zamjene za drugo neizgrađeno građevinsko zemljište, najviše se insistiralo na potvrdi da će se ona obavljati po principima ekvivalencije i to po prometnoj vrijednosti zemljišta, te da će za sve protuzakonite radnje postojati sankcije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika