Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vje­tro­vi Voj­vo­di­ne otva­ra­ju ka­pi­je Eu­ro­pe

U čast XI. Međunarodnog filmskog festivala »Palić 2004« službena kreatorka kompanije »Miss Yu« Marija Šabić 22. srpnja prikazala je svoje najnovije kreacije spektakularnom modnom revijom pod nazivom »Vjetrovi Vojvodine«. Posjetitelji su imali prigodu vidjeti petnaest gracioznih djevojaka, među kojima su bile bivše predstavnice SiCG: Ana Šaregić, Tijana Stajšić, Dragana Dujović, Jelena Gavrilović, te poznate manekenke Iva Milivojević, Bojana Vujadinović, Marija Ćirović, Jasna Borović i druge. Kao počasna gošća revije tu je bila Sanja Papić koja je na izboru za Miss Universe ponijela titulu treće pratilje. Dojmovi poslije završene revije su svakako pozitivni, što ukazuju i reagiranja oko tisuću posjetitelja koji su sa Ženskog štranda ili preko Video bima posmatrali najljepše kreacije visoke mode u SiCG. Osobito je zapažena vrlo zanimljiva glazba, točnije francuske šansone, koje su prelijepo dojmile samu reviju, kao i izvedba veoma uspješne balerine Natalije Raičević.
    »Jako puno rada je satkano kako bi bila prikazana jedna kompletna modna revija u tridesetak minuta. Ove godine financijsku potporu pružila mi je kompanija Next kojoj sam doista zahvalna«, rekla je Marija Šabić.
IZRADA NACIONALNE HALJINE: Kreacije naše poznate kreatorke nosile su najljepše djevojke na natjecanjima za titulu Miss Svijeta, Miss Universe i Miss Interkontinental, a ime Marije Šabić preraslo je u sinonim elegancije, visoke mode i svjetskih trendova. Njene haljine nosile su ljepotice u SiCG i u svijetu, a Marija je posebno ponosna na činjenicu kako su na izboru za Miss Europe 2002. godine u Beirutu, koji je ujedno i revija visoke mode, svih 40 ljepotica nosile njene haljine jer je bila službena kreatorka ovog natjecanja. Pritom ne smijemo zaboraviti kako su ova natjecanja najveći događaji posvećeni modi koje prati više milijuna gledatelja, možda čak milijarda i pol širom svijeta.
    »Puno dobrih iskustava imam iza sebe, a osobito bih izdvojila pobjedu naše haljine koju je nosila  Jelena Gavrilović, misica Jugoslavije za 1999. godinu, koja je prog-lašena za najljepšu haljinu na Izboru za Miss Inernacional. Naziv haljine »Zlatna polja Vojvodine« je najbolji dokaz naših vrijednosti«, prisjeća se Marija. Ne doživ-ljava svoj uspjeh kao netko tko je osvojio vrh visoke mode već smatra svoju djelatnost kao suradnju s poznatim ljudima koji rade svoj posao baš kao i svi ostali. Po njenim riječima, još ima prostora koji treba osvojiti. Tako je ova modna revija, inače druga po redu, darovana ljubiteljima visoke mode, a izraz je dobre suradnje s kompanijom »Miss Yu«, te na taj način i s njenom predstavnicom Vesnom Jugović.
KREACIJE: Marija Šabić izrađuje odjeću od materijala kojeg pribavlja u ekskluzivnim prodavaonicama Pariza, ali njen dojam mode je ostao inspiriran našim vojvođanskim poljima točnije vremenom kada žito tek dozrijeva. Uspješno kombinira simbole Vojvodine, odakle je podrijetlom, jer smatra žitelje ovog podneblja kozmopolitima, veoma otvorenima prema svijetu, koji imaju i što prikazati.
    »Bunjevci imaju jednu tradicionalno urođenu eleganciju osobito gledajući našu narodnu nošnju od koje nisam našla ljepšu«, zapazila je naša sugovornica. Naša kreatorka bi najviše voljela kada bi okolina Subotice postala jedan modni centar, objedinjavanjem Vojvodine sa županijama Vukovara i Osijeka, te bi na taj način mogli što bolje razviti suradnju kreatora i trgovaca. U subotičkom butiku »Fara« izrađuju se haljine za različite specifične prigode od haljina za proslave svadbi, mature, bala, rođendana do najluđe novogodišnje noći. Po mišljenju Marije, mlade djevojke koje primjećuje oko sebe veoma su upućene u modne trendove i na maturskim večerima izgledaju kao da su sišle sa modnog žurnala. Voli glamur i sjaj te izrađuje haljine koje će moći prikazati, haljine koje ističu ženstvenost i ljepotu ženskoga tijela.
    »Provokacija mora postojati, moramo težiti novom i ja ne želim stereotipno djelati. Zato volim eksperimentirati sa slamom, u budućnosti ću pokušat raditi s keramikom, te možda malo se poigrati i s mađarskom secesijom. Ove godine nismo radili haljine s etno motivima, jer smatram kako trebamo biti drugačiji, pritom mudro ih iskoristiti. Možda se sljedeće godine ponovno vratimo ka etnu, ali prikazanom iz drugog kuta. Doista smo napredovali, dokazali smo kako slama ne mora asocirati samo na Dužijancu već može biti i visoka moda, kao što i tamburice Stipana Jaramazovića ne moraju svirati samo kolo već i ozbiljnu glazbu«, objašnjava Marija Šabić. Kvaliteta njenog stvaralaštva omogućila joj je proboj u sam vrh modne scene, a pritom je vođena mišlju kako nije cilj kopirati tuđe već nešto svoje poslati u svijet.                                  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika