Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U iščeki­va­nju sa­stan­ka o spor­nim pi­ta­nji­ma

U ponedjeljak 12. srpnja predsjednik Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori mr. Josip Ivanović je u ime svih jedanaest nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji i Crnoj Gori uputio ministrici prosvjete i sporta Republike Srbije, dr. Ljiljani Čolić pismo u kojemu između ostaloga stoji:
    »Na sastanku predsjednika svih nacionalnih vijeća u Novom Pazaru 21. lipnja, zaključeno je da nacionalna vijeća neće predložiti svog kandidata za Nacionalni prosvjetni savjet do formiranja Centra za obrazovanje i odgoj na jezicima nacionalnih manjina pri Ministarstvu prosvjete i sporta, koji bi predlagao ministru prosvjete nastavne planove i programe i udžbenike za nastavu na jezicima nacionalnih manjina sukladno s praksom i standardima europskih zemalja«, te je zatražio zajednički sastanak kako bi se postigao dogovor oko spornih pitanja ostvarivanja prava na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.
    Mr. Ivanović je 21. srpnja primio ministricin odgovor u kojemu je između ostaloga stoji: »U vezi s Vašim pismom da Nacionalno vijeće hrvatske nacionalne manjine u SiCG neće predložiti svog kandidata za Nacionalni prosvjetni savjet do formiranja Centra za obrazovanje i odgoj na jezicima nacionalnih manjina, obavještavamo Vas o tome da je u sastavu Centra za strateški razvoj pri Zavodu za unapređenje obrazovanja i odgoja predviđena grupa za nacionalne manjine«.
    Sutradan je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović ponovno uputio pismo ministrici Čolić u kojemu je ponovio donijeti zaključak da Nacionalna vijeća u cjelini neće predložiti svog kandidata za Nacionalni prosvetni savet do formiranja Centra za obrazovanje i odgoj na jezicima nacionalnih manjina pri Ministarstvu prosvete i sporta, te da u ime predsjednika svih nacionalnih vijeća ponovno moli, da se održi jedan zajednički sastanak na kojem bi se postigao dogovor oko svih spornih pitanja.
    Na drugo pismo još nije stigao odgovor.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika