Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­bo­ri u Su­bo­ti­ci od ključne važno­sti

ojvodini, čulo se na sjednici Podružnice DSHV-a Subotica održanoj 23. srpnja u Domu DSHV-a. Sjednici, koja je imala konzultativni karakter, prisustvovao je veliki broj članova ove najbrojnije podružnice DSHV-a.
    »Neposredni povod za održavanje ove sjednice je priprema za sjednicu Vijeća DSHV-a koja će se održati 29. srpnja, na kojoj će se ‘prelomiti’ hoće li se na predstojeće lokalne izbore u Općini Subotica ići samostalno ili u koaliciji sa srodnim strankama, a predstavnici mjesnih organizacija trebaju dati putokaz, kako pobijediti odnosno kako postići najbolje moguće rezultate na predstojećim izborima«, kazao je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić otvarajući sjednicu.
TRI OPCIJE: Kuntić je iznio kako su se nakon niza pregovora sa srodnim strankama iskristalizirale tri opcije: samostalan izlazak DSHV-a na izbore, predizborna koalicija sa Savezom vojvođanskih Mađara i predizborna koalicija s Demokratskom strankom. Predsjednik subotičke podružnice i dopredsjednik stranke Martin Bačić iznio je što je »ponuđeno« na proteklim pregovorima s drugim strankama. »Moguća je predizborna koalicija s Demokratskom strankom, koja je međutim uvjetovana time da se na listi ne pojavi ime DSHV-a niti ime nositelja naše liste, . Time bi se stranka utopila u Europsku koaliciju za Suboticu – Boris Tadić, čime DSHV gubi vlastiti identitet. S druge strane, u predizbornoj koaliciji s dugogodišnjim koalicijskim partnerom Savezom vojvođanskih Mađara u nazivu liste pojaviti će se obje stranke kao i imena nosilaca obje liste«, kazao je Bačić.
    U raspravi koja je uslijedila, većina članova odbacila je takvu koaliciju gdje se neće pojaviti i ime DSHV-a, odnosno predizbornu koaliciju s Demokratskom strankom, tako da su tijekom sastanka iznošena mišljenja u korist samostalnog izlaska, s jedne strane, i predizborne koalicije s dugogodišnjim koalicijskim partnerom SVM-om, s druge strane. Zagovornici koalicije sa Savezom vojvođanskih Mađara govorili su kako je ova koalicija bila uspješna do sada, dok se druga grupa govornika zalagala za samostalni izlazak DSHV-a na izbore, tvrdeći kako je došlo vrijeme da DSHV izmjeri svoju snagu, pa koliko osvoji – toliko osvoji. Na to je vijećnik u SO Subotica Ivan Stipić ustvrdio kako nije vrijeme da se »igramo s vatrom pored slame«, te da oni koji zagovaraju da se ide samostalno, pa i po cijenu da se osvoje i samo tri-četiri vijećnička mjesta u Skupštini, ne znaju što to znači za hrvatsku zajednicu i njen položaj u lokalnoj samoupravi. Stipić, koji je bio vijećnik i u periodu od 1996. do 2000. i od 2000. do 2004. kazao je kako DSHV na taj način gubi svoj utjecaj u upravljanju u Općini Subotica te da to nije dobro za hrvatsku zajednicu.
ZA PREDIZBORNU KOALICIJU: Nakon iznošenja niza argumenata za jednu ili drugu opciju, prisutni su, iako je ovo bio prošireni sastav i sastanak otvorenog-konzultativnog tipa, glasovali kako bi se Vijeću DSHV-a prenio stav ove Podružnice. Za predizbornu koaliciju sa SVM-om glasovalo je 19 prisutnih, za samostalni izlazak 16, a uzdržanih je bilo 6.
    Nazočni su razgovarali i o tome treba li izići s vlastitim prijedlogom za gradonačelnika ili ujediniti snage i podržati kandidata koji će biti spreman da DSHV-u ponudi mjesto dogradonačelnika. Većina prisutnih je bila za to da se podrži onaj kandidat koji će ponuditi mjesto dogradonačelnika kandidatu iz redova DSHV-a.
    Nakon sastanka Petar Kuntić je iznio osobni stav glede izbora: »Poslije svih razgovora koje smo imali u proteklih desetak dana, na više razina i s više opcija (DS, SVM) o predizbornim i eventualnim postizbornim koalicijama, večeras je Subotička podružnica tijesnom većinom dala Vijeću DSHV-a  preporuku koja ne obvezuje da se uz jasno definirani predizborni ugovor ide u predizbornu koaliciju sa SVM-o, te će se u tom slučaju podržati i gradonačelnik iz njihovih redova, i vjerojatno će to biti Géza Kucsera. Svakako treba uzeti u ozbiljno razmatranje na Vijeću da je skoro polovica prisutnih bila za opciju samostalnog izlaska i tek nakon izbora za ulazak u koaliciju sa SVM-om i DS-om. Međutim, uzimajući u obzir da se na prošlom popisu stanovništva Hrvatima izjasnilo oko 16 tisuća stanovnika u Općini Subotica i da je izlazak na izbore kod našeg pučanstva konstantno slab, od 50 do 55 posto, te da mi realno možemo računati na maksimum 8 tisuća glasova uz pretpostavku da nijedan glas ne ode DS-u, G17, Ligi i sličnim  opcijama, a što je skoro nemoguće, osobno sam opredijeljen za koalicijsku suradnju s dugogodišnjim koalicijskim partnerom SVM-om, naravno uz jasno definirana prava i obveze temeljem rezultata koje skupa postignemo na izborima. Smatram da se jednom poštenom raspodjelom vijećničkih mjesta možemo približiti cilju od 34 vijećnika, što bi značilo i kreiranje buduće vlasti u Općini ili, ako i ne ostvarimo zacrtani cilj, zasigurno ćemo u demokratski orijentiranim strankama pronaći partnera koji će odgovoriti zahtjevima obje naše nacionalne zajednice i osigurati prosperitet Općine Subotica. Prosperitet naše Općine pak podrazumijeva poticaje za otvaranje novih radnih mjesta, puno veću pažnju posvećenu razvoju agrara, razvoju sporta kod mladeži te osobito otvaranje mogućnosti gospodarskog približavanja poduzetnika iz Hrvatske i Mađarske s poduzetnicima iz Subotice.«
    U vrijeme izlaska Hrvatske riječi znat će se što su odlučili Vijeće i Predsjedništvo DSHV-a, budući da je ta sjednica zakazana za četvrtak 29. srpnja.      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika