Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bački­ni dječaci 9. u svi­je­tu

Pioniri Nogometnog kluba Bačka iz Subotice, dječaci do 11 godina, osvojili su na Svjetskom nogometnom prvenstvu u svojoj kategoriji 9. mjesto, i na taj način postigli vjerojatno najveći uspjeh u povijesti ovoga kluba. Svjetski kup, pod nazivom Gothia cup, održan je u švedskom gradu Göteborgu, od 11. do 17. srpnja ove godine. Na turniru je sudjelovalo 120 momčadi iz 75 zemalja.
    Svjetski kup osvojio je NK Asiriska iz Švedske, nakon što je u finalnoj utakmici pobijedio mađarski Szólnok rezultatom 2:0.
POBIJEDILI I DOMAĆINA: »Na početku prvenstva nastupili smo u skupini s jednim klubom iz SAD i s dva iz Švedske«, kaže za Hrvatsku riječ Kristian Čorba, jedan od najboljih igrača Bačke u svojoj generaciji. »U te tri utakmice osvojili smo 7 bodova. Pobijedili smo jednu švedsku ekipu i Amerikance, a s drugom švedskom momčadi igrali smo neriješeno. U prvoj utakmici doigravanja pobijedili smo NK Makati s Filipina rezultatom 7:3, a onda smo za protivnika dobili domaćina – NK Göteborg. Igrali smo dobro, bili bolji, ali nas nije htio gol, tako da je utakmica u regularnom tijeku završena 1:1. No, poslije jedanaesteraca ipak smo prošli, na kraju je bilo 4:1 za Bačku.«
    Nakon te utakmice, pioniri Bačke igrali su s još jednim švedskim klubom – NK Bromopojkan II.
    »Vodili smo 1:0 sve do pet minuta pred kraj prvog poluvremena, a onda su Šveđani izjednačili«, kaže Kristijan Čorba, koji nogomet trenira već četiri godine, od svoje sedme godine. »U drugom poluvremenu imali smo tri stopostotne prigode, ali nismo niti jednu iskoristili i uslijedila je kaz-na. Izgubili smo 5:2. Zahvaljujući dobroj gol razlici, u konačnici plasmana osvojili smo 9. mjesto u svijetu.«
POMOĆ SUBOTICE: O tome kako su mladi nogometaši Bačke stigli do Svjetskog kupa, priča nam Dinko Kuntić, najmlađi Bačkin sudionik ovog velikog natjecanja.
    »Tijekom prošle godine od ukupno odigranih 12 turnira, osvojili smo 8, i zahvaljujući tim uspjesima dobili smo poziv za Svjetski kup u Švedskoj«, kaže Dinko Kuntić. »Iz Vojvodine je u Göteborgu, osim nas, bio i NK Vrbas, a iz Srbije NK Bežanija iz Beograda, no obje momčadi ispale su još na početku natjecanja. U Göteborgu smo bili smješteni po školama, spavali smo na dušecima i odlično smo se osjećali.«
    I Kristijan Čorba i Dinko Kuntić u momčadi igraju u napadu, na poziciji špice.
    Trener ove sjajne generacije Bačke je Ilija Dobrić, čovjek koji je desetak godina igrao nogomet upravo u Švedskoj, a koji od nedavno vodi ovu mladu momčad.
    Bačkinu ekspediciju pomogla je Skupština općine Subotica, koja je platila putovanje autobusom do Göteborga i nazad, a ostale troškove – kotizaciju, smještaj i drugo – snosili su roditelji. Subotički gradonačelnik Géza Kucsera je i ispratio Bačkin podmladak na put, a za njih je jučer, u četvrtak, priredio i prijam.
    Nogometni klub Bačka odavno nije imao ovako talentirane pojedince, niti uspješan kolektiv, u kojem je, samo u generaciji do 11 godina, čak šestero na širem spisku reprezentativaca Srbije i Crne Gore. Svi ti dječaci su dobri đaci, a od društvene brige za njihov sportski razvoj, kao i od odnosa zajednice prema Bačkoj, ovisit će njihova daljnja budućnost.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika