Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ci­co Kranjčar na čelu A se­lek­ci­je

Poslije ne baš slavne portugalske epizode, u kojoj nije izborena niti jedna pobjeda (dva neodlučena i jedan izgubljen susret), i drugi krug ostao je samo pusti san (Francuska, Engleska), izborniku Bariću je istekao ugovor i hrvatska nogometna reprezentacija je ostala bez kormilara. Posljednja tri tjedna, nakon što je postalo izvjesno da je Otto prošlost, čelnici HNS-a dali su se u potragu za čovjekom koji bi odveo Hrvatsku na SP u Njemačkoj 2006. godine. U utorak 13. srpnja, odluka je pala. Novi izbornik je Zlatko Cico Kranjčar.
IGRAČKA KARIJERA: Rođen u Zagrebu 1956. godine, oženjen suprugom Elvirom, otac sina Nike i kćeri Lane, Kranjčar je još od malena pokazivao zavidan talent i nogometno umijeće. Više krhke no korpulentne građe posve je zasluženo dobio nadimak Cico, koji mu je ostao i danas prepoznatljivim imenom po kojemu ga svatko u nogometnom svijetu zna. Već na početku karijere postao je jednim od najmlađih kapetana u povijesti Dinama (njegov sin Niko je najmlađi), ali je najveći doprinos svoje igračke karijere u domaćim natjecanjima dao 1982. godine, kada je svojim odličnim igrama i 12 postignutih golova značajno doprinio osvajanju Dinamove titule prvaka poslije duge 24 godine čekanja. Poslije je prešao u redove bečkog Rapida, u kojemu je uspješno igrao sljedećih nekoliko sezona, da bi 1985. godine, igrajući u tandemu s najboljim austrijskim strijelcem Hansom Kranklom (tandem Kra-Kra) odveo Bečlije u finale Kupa kupova (pobjeda Evertona). Na prvoj zvaničnoj utakmici Hrvatske protiv selekcije SAD, 1990. godine nosio je kapetansku traku. Protiv Rumunjske je odigrao još jedan reprezentativni susret.
TRENERSKA KARIJERA: Ubrzo nakon što je prestao aktivno igrati nogomet, Cico Kranjčar je nastavio profesionalnu karijeru na trenerskoj klupi. »Pekući« zanat do vrhunca svoje druge karijere i mjesta hrvatskog izbornika, radio je u mnogim hrvatskim klubovima: Segesta, Rijeka, Slaven Belupo, Samobor, Marsonia, Zagreb (s kojim je prvak i jedini strateg kojemu je uspjelo preoteti naslov od favoriziranog Dinama i Hajduka). Krunu dosadašnje trenerske karijere dosegao je osvajanjem duple krune s momčadi zagrebačkog Dinama i ulaskom u ligu Šampiona 1998. godine. Tijekom proteklog Europskog prvenstva u Portugalu bio je stručni komentator HRT-a. Na čelu hrvatske nogometne A selekcije u radu će mu pomogati kao trener Martin Novoselac, bivši izbornik mlade reprezentacije.
AMBICIJE: Dolaskom na mjesto izbornika reprezentacije od Cice Kranjčara se očekuje samo jedno. Uspješan hod kroz tešku kvalifikacijsku skupinu (glavni konkurenti: Bugarska i Švedska) i plasman na SP u Njemačkoj 2006. godine. Ćiro je odveo »Vatrene« na Euro 96 u Engleskoj i SP u Francuskoj 98, Jozić se kvalificirao za SP u Japanu i Koreji 2002, a Barić je osigurao nastup na EP u Portugalu 2004. godine. Iskreno se nadamo da Zlatko Cico Kranjčar neće prekinuti ovaj niz učestvovanja Hrvatske reprezentacije na velikim nogometnim natjecanjima i da će pod njegovim vodstvom novi »Vatreni«, jer u izbor za najbolju jedanaestoricu ulazi gotovo kompletna mlada reprezentacija, Hrvatska reprezentacija uspjeti dosegnuti dosad nedostižne visine iz generacije Bobana, Šukera, Bokšića, Prosinečkog, Jarnija.           

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika