Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kućne bilj­ke

Vjerojatno ili gotovo sigurno svatko od nas ima neku biljku u svome domu o kojoj se brine netko od ukućana, najčešće ženskog roda. Ukrasno, plemenito cvijeće s prestižnim podrijetlom ili posve obične biljke zauzimaju prostore naših balkona, soba ili kuhinja i svojom ljepotom ukrašavaju životni prostor oko nas. A tim prelijepim izdancima prirode potrebno je samo malo njege i pažnje…
KAKO ODABRATI PRAVU KUĆNU BILJKU: Prilikom kupnje, ukoliko sami investirate u željenu »biljčicu« (dar je, već sam po sebi, nešto drugo) potrebno je pomno obratiti pozor na nekoliko, veoma važnih, stvari u odabiru. Prije svega cvijeće koje uzimate mora biti zdravo, u što ćete se najbolje uvjeriti brzim pregledom na mjestu kupovine (cvjećarnica, tržni centar). U ovisnosti od vrste biljke, ukoliko ste se barem malo informirali o nečemu za što ćete izdvojiti novac (plemenito bilje dostiže paprene cijene), najprije morate biti sigurni da se ona i do trenutka vaše kupnje nalazila u idealnim uvjetima za njen život i razvoj. Ukoliko nije, odmah će se vidjeti po njenim listovima koji bi trebali biti gipki i zdrave boje bez mrlja na svojoj površini. Također, tijelo (stablo) biljke mora biti čvrsto, a njezini listovi uzdignuti (osim, naravno, kod nekih specifičnih vrsta). Prilikom kraćeg pregleda na licu mjesta kupovine, obvezno provjerite nove izdanke, kao i donju stranu listova, ukoliko naiđete na tragove štetočina (insekti), potencijalni izbor kupovine je ozbiljno napadnut i bolje vam je da potražite drugo mjesto ili drugu biljku.
 Također, ukoliko poznajete osobine željene biljke, uvjerite se analizom prostora u kojem boravi, da nije izložena štetnim utjecajima koji bi joj u budućnosti mogli štetiti. Na primjer, da se ne nalazi pokraj ulazno-izlaznih vrata trgovine (mnogim biljkama ozbiljno smeta propuh), provjerite posudu (crijep) u kojoj se nalazi (ukoliko je suha ili pretjerano vlažna, cvijeće nije adekvatno njegovano), analizirajte zemlju u kojoj se biljka nalazi (mora biti vlažna na dodir).         
    Ukoliko ste uspješno obavili barem neku od ovih pripremnih radnji i uvjerili se u »ispravnost« željenog zelenog »subjekta« kućne ljepote obvezno obratite pozor prilikom transporta vaše nove biljne ljubimice. Nikako cvijeće nemojte stavljati u prtljažnik automobila, u kojemu je mračno i bez dovoljne količine zraka), u cilju pravovaljane zaštite najbolje ih je dobro zamotati u papir, da ih ne bi »uhvatio« propuh prilikom selidbe u novi dom. Jer promjena mjesta veliki je stres za biljku!
KUĆNA NJEGA: Vašeg novog zelenog ljubimca prvo trebate odložiti na sjenovito mjesto u stanu ili kući, da bi se biljka par dana mogla nesmetano aklimatizirati na novu sredinu, ali i »povratila« od stresa selidbe. Poslije isteka »karantene« shodno uputstvima, koje ste dobili od prodavača ili ste se sami informirali putem specijaliziranih časopisa ili knjiga, možete započeti potrebnu njegu.
     Ovisno o vrsti biljke i njenim potrebama, pravilno dozirajte zalijevanje i prihranu. Nježnijim vrstama trebat će, jamačno, opsežnija i pažljivija »ruka«, dok jače i opstojnije vrste iziskuju vrlo malo truda. Primjera radi, zalijevajte manje ukoliko je vanjska temperatura niža, vlažnost zraka visoka, posuda za cvijeće od plastike, a zalijevajte više prilikom povišene temperature i niske vlažnosti zraka, posuda od gline (crijep).
     Obratite pozor i na veličinu biljke i saksije u kojoj se nalazi, ukoliko je ona veća od posude, onda je treba i više zalijevati. Još jedan detalj je iznimno važan kod zalijevanja. Dosljednost. Biljka koja traži više vode mora je i dobiti, odnosno kojoj je potrebno manje zalijevanja ne smije biti »naopljena«. Uza sve to, zemlja u kojoj se cvijeće nalazi najbolji je indikator općeg »vodenog« stanja. Mora biti vlažna na dodir, no ako joj je površina suha, gurnite prst malo dublje i uvjerite se do koje je dubine »suša«.
    Također važan faktor uzgoja i njege vaše biljke je njezina dodatna prihrana koje se obavlja putem tečnih ili hranjiva u prahu ili u tabletama. Svi ovi kemijski dodaci sadrže potrebne materije za zdravi život vaše »ljubimice« i uz pomoć njih biljka će se bolje razvijati i boriti protiv brojnih štetočina koje je mogu napasti u okruženju vašeg doma.                

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika