Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iza ko­lo­ni­je osta­je vi­dlji­vi trag

Tjedan dana u Osnovnoj školi »Matija Gubec« u Tavankutu radile su slamarke. Nakon toga, 17. srpnja je zatvorena XIX. kolonija naive u tehnici slame. U sklopu zatvaranja kolonije organizirana je risarska večer uoči Dužijance u Tavankutu. Istu večer predstavljeni su ovogodišnji bandaš i bandašica, kao i mali bandaš i mala bandašica za Dužijancu 2004. godine u Tavankutu.
    Istu večer u bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su gosti iz Aladinića, općina Stolac iz Bosne i Hercegovine, te gosti iz Velike iz Republike Hrvatske. Skupa s djecom i mladima iz Tavankuta i oni su se predstavili igrama, plesovima i pjesmom iz svoga kraja.
OBJEDINJENO U RISARSKU VEČER: Ovogodišnji XIX saziv Prve kolonije naive u tehnici slame zatvorio je predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta Branko Horvat. U svom obraćanju prisutnima, pozdravivši sve nazočne, napose se zahvalio vrijednim slamarkama na njihovom radu, naporu i želji da i iza ove kolonije ostane vidljivi trag.
    Najmlađi sudionici, članovi HKPD »Matija Gubec«, svečano su otvorili ovu večer. Uz domaćine nastupili su i gosti koji su sudjelovali na risarskoj večeri i na samoj Dužijanci 2004. u Tavankutu. Igrama iz svog kraja predstavili su se članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Dubrava« iz Aladinića, Općina Sokolac iz Bosne i Hercegovine. Nastupili su i članovi Kulturno-umjetničkog društva »Ivan Goran Kovačić« iz Velike kod Požege iz Hrvatske. Oni su svojom igrom i plesom doprinijeli kulturnom doživljaju ove večeri.
GOSTI: »Poziv za ova dva društva je uslijedio radi daljnje kulturne suradnje i regionalne povezanosti ovih društava, a svakako je prisutna i prijateljska nit koja nas povezuje. Tu mladi razmjenjuju iskustva, druže se i gostuju jedni kod drugih«, rekao je zamjenik predsjednika HKPD »Matija Gubec« Ladislav Suknović. Gosti koji su bili nazočni na ovoj manifestaciji su: načelnik Sjeverno-bačkog okruga Zoran Prćić, šef ureda Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru Silvio Jergović, tajnik HKUD-a »Dubrava« iz Aladinića Stjepan Bošković, predsjednik KUD-a »Ivan Goran Kovačić« iz Velike Slavko Rabuš, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Tavankut Mirko Godar, župnik mjesne župe vlč. Franjo Ivanković i predsjednik Skupštine mjesne zajednice Tavankut Slavko Benčik.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika