Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Doći ćemo i dogodine braniti osvojeni naslov

Protekloga vikenda veslački klub Palić organizirao je veliku međunarodnu veslačku regatu na kojoj su sudjelovale momčadi iz nekoliko susjednih zemalja. Jedna od momčadi koja je predstavljala hrvatsko veslanje bio je osječki »Iktus«, ostvarivši dvostruku pobjedu u finalnoj utrci kadetkinja – dubl skul 2000 m. Pobjednice Ines Glasnović i Ana Lončar, intervjuirali smo neposredno nakon pobjedničke utrke.
»Pobijedile smo i u subotnjem kvalifikacijskom polufinalu, pa smo očekivale ovu pobjedu u finalnoj utrci. Istina, u kvalifikacijama smo imali bolje vrijeme, 8 minuta i 20 sekundi, dok nam je sada trebalo šest sekundi više. Glede natjecateljske konkurencije mogu kazati kako je ona ipak u Hrvatskoj jača, što ćemo imati prilike provjeriti već sljedećeg tjedna kada je na redu državno prvenstvo Hrvatske u Zagrebu« kazala je Ines Glasnović.
 
VESLANJE
 
»Palić nam se dopada, iako je nešto teže veslati na ovakvoj stazi. Voda je gušća i sporija, nego ona naša na Dravi gdje svakodnevno po dva puta dnevno treniramo. Također ovdje se mnogo lakše i preciznije može izmjeriti točno vrijeme, dok je to na brzim vodama znatno teže. Glede sam organizacije ona je super i vjerujem kako ćemo doći i sljedeće godine« dodaje Ana Lončar.
Na pitanje kako su se uopće odlučile  početi baviti veslanjem, sportom koji je u većoj mjeri primjereniji jačem spolu, Ines odgovara:
»Na prvi trening sam otišla iz radoznalosti, jer su moj brat i dobra frendica već počeli trenirati veslanje. U međuvremenu oni su ostavili ovaj sport, a ja sam ostala. I mislim ostati i dalje«.
Pobjednice u utrci dubl skul na 2000 metara slažu se kako je za dobar rezultat u veslanju potrebna dobra  kondicije i još bolja tehnika.
»Uzalud je snaga i dobra pripremljenost, ukoliko sve to ne prati dobra tehnika, osobito u skupnim disciplinama, kakve je primjerice dubl skul« pojašnjava Ana.
O važnosti dobre pripremljenosti i načinu treniranja Ines kaže kako tijekom zimskog razdoblja nastoje poboljšati tjelesnu spremu trčanjem i vježbama snage, a tijekom aktivne veslačke sezone sve to nastoje ukomponirati s konstantnim unapređivanjem tehnike veslanja.
 
PLANOVI
 
Natjecateljska sezona se nastavlja već prvoga vikenda u mjesecu srpnju kada je na zagrebačkom Jarunu zakazano državno prvenstvo Hrvatske, na kojemu par Glasnović-Lončar brani prošlogodišnji naslov u svojoj kadetskoj konkurenciji. Kako same kažu iza toga slijedi još nekoliko domaćih natjecanja, a planiraju nastupiti i na jednoj utrci u Mohacsu u susjednoj Mađarskoj.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika