Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sport spaja

Što je bilo – bilo je. Vrijeme ide dalje prema budućnosti u kojoj bi konačno trebale biti prevladane mnoge neugodne stvari iz prošlosti. Jer život jednostavno mora ići dalje, a on pripada prvenstveno mlađim generacijama koje danas stasavaju i trebale bi biti oslonac novom dobu koje je pred nama. Novi, lijepi primjer dogodio se prošloga vikenda na jezeru Palić pokraj Subotice, kada se stotine mladih veslača iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunjske i Makedonije, sportski natjecalo i družilo u danima subote i nedjelje. Uz brojne utrke i odličnu prateću glazbu, kako to već priliči razdraganoj mladosti.
 
PALIĆ KAO NEKAD
 
U staroj SFRJ na obalama najvećeg vojvođanskog jezera godinama su tijekom ljetnog doba organizirane omladinske radne akcije na kojima su mladi ljudi iz svih jugoslavenskih republika »gradili bratstvo i jedinstvo«. Ta priča je ostala u vitrinama povijesti, neslavno završivši u ratovima koji su se dogodili na prostorima nekadašnje zajedničke države, ali današnja priča prve dekade 21. stoljeća je priča o »građenju« novoga prijateljstva. Mnogo važnijeg od nekadašnjeg zacrtanog udarničkog cilja. I sve to zahvaljujući sportu. U ovom slučaju veslačkom sportu i entuzijazmu sportskih djelatnika iz VK Palić, koji su u dva dana vikenda uspjeli okupiti 370 natjecatelja iz 20 klubova, koji su se »borili« jedino na 2.000 metara dugoj stazi palićkog jezera. Izvan sportske borbe vrijeme se trošilo na upoznavanje i druženje momaka i djevojaka koje je sport zbližio. Zadovoljstvo doživljenog i proživljenog mnogi od njih žele nastaviti i sljedeće godine, najavljujući novi dolazak na Palić.
 
UNIVERZIJADA BEOGRAD
 
Ovoga tjedna započinje Univer-zijada u Beogradu, natjecanje studenata sportaša iz cijeloga svijeta koji će se nadmetati u 15 sportova, tj. 208 disciplina – koliko ih ima u  službenom programu. Uz zvuke himne »Gaudeamus igitur«, pod zastavom studentske olimpijade, »akademci« će se boriti za odličja, a potom družiti i širiti prijateljstvo među narodima. Prije 22 godine (1987) Zagreb je bio domaćin, a od 1. do 12. srpnja glavni grad Srbije ugostit će mlade sportaše na jubilarnoj 25. Univerzijadi. I mladost ponesena sportom ponovno će učiniti više nego svi političari ovoga svijeta…  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika