Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bolesti mekih tkiva usne šupljine

GINGIVITIS je bolest gingiva, koje u suštini predstavlja reakciju gingive na oštećenja i nadražaje izazvane lokalnim uzročnicima. Nepravilna i neredovita higijena zuba i ostali štetni faktori koje smo ranije spominjali dovode do nastanka dentalnog plaka bogatog bakterijama te do oštećenja gingiva. Najzastupljeniji oblik gingivitisa je tzv. kataralni oblik, koji se manifestira otokom i crvenilom desni te krvarenjem – prvo na veoma jake nadražaje, zatim prilikom pranja zuba, a na kraju i na najmanje iritacije. Najvažnije je obratiti se stomatologu kada opazite neki od ovih simptoma, jer neblagovremeno liječenje dovodi do napredovanja procesa s desni na kost, a tada su i simptomi i liječenje mnogo teži.
ŽVALE su, kao bolest usana, veoma rasprostranjene. Najčešće se javljaju na krajevima usana, a uvijek se manifestiraju blagim peckanjem, lijepljenjem i pojavom bijele guste sline u kutovima usana. Uzroci nastanka mogu biti razni: ozljede usana, povećano lučenje sline, malokrvnost, nedostatak B vitamina, šećerna bolest, infekcije i dr. Pri jačem otvaranju krajevi usana pucaju i krvare, što je veoma bolno. Također postoji još jedan oblik bolesti usana, a to je alergijski heilitis koji može nastati kao alergijska reakcija na kozmetičke preparate, pri čemu usne postaju izuzetno crvene i otečene. Obje ove bolesti se liječe u odnosu na uzrok, izbjegavanjem materije koja izaziva alergiju, izbjegavanje ozljeda usana prilikom rada ili jedenja oštre i tvrde hrane, poboljšanjem prehrane te liječenjem ostalih organskih bolesti. U ljekarnama se mogu naći razne kreme i masti za lokalno liječenje žvala.
AFTE se relativno često javljaju u ustima. Smatra se kako svaki peti čovjek boluje od aftoznih lezija. To su bolne promjene pravilnog oblika, žućkaste boje, ograničene crvenim prstenom, koje se pojavljuju u nepravilnim vremenskim razmacima. Uzroci nastanka su mnogobrojni: naslijeđe, ozljede, hormonski poremećaji, pušenje, bakterije i virusi, nedostatak željeza, pad imuniteta... Ove promjene su veoma neugodne i bolne, pa otežavaju normalno funkcioniranje. Liječenje danas podrazumijeva uporabu raznih preparata za njegu usne šupljine, poboljšanje prehrane uz vitaminsku nadoknadu, prestanak pušenja ili, pak, liječenje drugih bolesti organizma.
HERPES USANA izaziva virus iz grupe Herpes simplex. Promjene se najviše javljaju na krajevima usana, a mogu se sresti i na desnima i jeziku. Nakon prvobitnog peckanja pojavljuju se sitne vezikule (mjehuri) ispunjene tečnošću, koje kasnije pucaju i ostavljaju krastice. Promjene su izuzetno bolne, neugodne i traju oko 7 dana. Danas se herpesi uspješno saniraju primjenom preparata za njegu usne šupljine.
GLJIVIČNE BOLESTI usta najčešće su izazvane gljivicom Candida albicans, koja inače normalno živi u ustima i ne stvara nikakve tegobe. Kad se stvore povoljni uvjeti, tj. kad padne otpornost organizma ili kad se promijeni kiselost sline, nastaje kandidijaza, soor ili mlečac. Bolest se manifestira pojavom bjeličastih naslaga koje se javljaju svuda po usnoj šupljini, a najizraženije su na jeziku. Relativno se lako skidaju, ali se već poslije nekoliko sati stvaraju nove. Izazivaju osjećaj žarenja i peckanja. Ova se bolest relativno često viđa kod beba, i kod njih se, kao i kod odraslih, liječi lako gelovima koji se unose preko ustiju. Kandidijaza ustiju može se raširiti i na cijeli digestivni sustav (sustav organa za varenje) i to se dešava najčešće kod starijih osoba, osoba s drugim bolestima (dijabetes, karcinom…) i onih sa smanjenim imunitetom, te je treba na vrijeme liječiti.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika