Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Biljke uzvraćaju ljubav

Vrijeme od početka travnja pa sve do kasne jeseni Sonćanka Nera Brdarić provodi u svojemu carstvu, mjereno ustaljenim etalonima velikom svega oko 400 četvornih metara, a mjereno Nerinom ljubavlju, beskonačnom. Svaki pedalj ovoga, šokački rečeno »pridnjega dvora«, uređen je rukama ove sredovječne žene. 
»Prije desetak godina ostala sam bez posla i to je bila prilika da se posvetim svojoj davnašnjoj želji, uređenju okućnice. Bila sam presretna kad me je u toj nakani podržao i suprug Vinko«, kaže Nera Brdarić. Plan uređenja kojega je napravila nije bio financijski zahtjevan. Tražio je samo puno rada, puno upornosti i vrijeme. Nije se opredijelila za velike kupovine i uređenje prostora na brzinu. 
»Tržnice su u to vrijeme bile preplavljene raznim ukrasnim figuricama, kipovima, umjetnim zelenišem, no to me nije zanimalo. Literature o uređenju vrtova bilo je dosta, čitala sam sve do čega bih došla. Puno sam i razgovarala s onima koji su imali iskustva u toj oblasti. Sve što se da vidjeti uzgojila sam sama, čak i većinu sadnog materijala. Stare opeke, šesterokutne i klasične, oblo kamenje, suhe panjeve, suho granje i ostale potrebne materijale prikupljala sam i dovozila godinama. Uspjela sam pronaći i mnoge zapostavljene predmete iz naše prošlosti, svaki od njih našao je svoje mjesto u mojem carstvu«, priča Nera Brdarić, pokazujući dijelove svojega carstva. 
Na ovu temu sa zadovoljstvom će pričati satima. Pokazuje umjetno jezerce s rukom rađenim mostićem. Ručnom obradom drveta urađene su i čaplje pokraj jezerca. Upada u oči žardinjera napravljena od dijela jelovog debla. Tu su i klupe na kojima se može i sjediti, a urađene su od suhih grana. Nekoliko svjetnjaka »obrubljeno« je niskom ogradicom opletenom od pruća. Više od 100 vrsta cvijeća stvara nestvarno šarenilo, svačijem oku jako ugodno, a Nera je osobito ponosna na rijetko drveće. 
»Imali smo dvije jele, stare oko 35 godina. Morali smo ih posjeći, kako ne bi smetale strujovodima. Istina, bilo mi je žao, no s druge strane, dobila sam na prozračnosti i na mjestu gdje su bile, uredit ću još jedan kamenjar. Materijal već imam pripremljen, s radovima ću započeti čim vremenski uvjeti to budu dopustili. Na kamenjar ću posaditi ukrasnu šljivu s crveno-ljubičastim cvjetovima, japanski javor i šarenu japansku vrbu. Uskoro će procvjetati i stabla hibiskusa, tako da će sumorni ton ove hrpe zemlje brzo nestati«, kaže Brdarić i na koncu poziva na suradnju sve koji imaju sklonosti za ovu pasiju. 
»Kroz sve ove godine uređenje prostora preraslo mi je u strast. Svoje bogato iskustvo dijelim sa svima koji mi se obraćaju, a takvih je sve više. Dijelim i sadni materijal i savjete. Samo, svi moraju znati da se ovakav prostor na ovaj način ne može urediti nikakvim novcima, nego samo s puno rada, strpljenja i ljubavi. I biljke su živa bića, osjete ljubav, a na ljubav ljubavlju i uzvraćaju«, šeretski objašnjava Nera Brdarić. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika