Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sijač Božje riječi

Obljetnica smrti jedinog kandidata za sveca hrvatskoga roda s naših prostora, Sluge Božjega oca Gerarda Tome Stantića, proslavljena je u karmelićanskoj crkvi u Somboru 24. lipnja.  Svetu misu predvodio je subotički biskup dr. Ivan Penzeš u koncelebraciji svećenika Subotičke biskupije. Brojni štovatelji Sluge Božjega iz Sombora i brojni hodočasnici iz: Subotice, Đurđina, Bikova, Tavankuta, Male Bosne, Bajmoka, Bačkog Monoštora, Bačkog Brega, Sonte i iz drugih mjesta Subotičke biskupije, došli su u karmelićansku crkvu proslaviti ovaj spomendan zajedno sa svojim biskupom i svećenicima. 
Župnik župe svetog Roka iz Subotice  Andrija Anišić je u propovijedi istaknuo kako je veliki Božji dar i velika milost imati kandidata za sveca iz našeg naroda.
»Kada se na đurđinskom salašu 16. rujna 1876. rodio mali Tome sigurno tom događaju nije pridavana neka velika važnost. Ipak, s malim Tomom bijaše ruka Gospodnja, koja ga je vodila i povela da umjesto pšenice u brazde plodne crnice sije sjeme Božje riječi i da umjesto zlatnih klasova bačke nam ravnice miluje i grli duše voljenog mu hrvatskog naroda, baš kao i sve duše mađarskog, njemačkog, slovačkog i srpskog naroda, koje su mu se povjeravale u Somboru kroz punih 50 godina njegova plodnog apostolskog djelovanja«, rekao je velečasni Anišić. On se, razmišljajući o tome što bi nam otac Gerard danas volio reći, poslužio knjigom »Disanje duše« oca Ante Stantića i pročitao citat iz njegove propovijedi izgovorene 21. kolovoza 1904. Otac Gerard je svim srcem želio svojim primjerom i riječima u srcima vjernika raspaliti oganj Božje ljubavi, kako bi s takvom ljubavlju zapaljeni razumjeli njegove riječi. Sluga Božji je želio da i vjernici osjećaju ono što on osjeća, te je rekao kako mu ne treba sjajno ime i bogatstvo, već mu trebaju duše vjernika za čiji je spas bio spreman podnijeti svaku tugu i nevolju. Velečasni Anišić je rekao kako ove riječi ni danas nisu izgubile na svojoj vrijednosti i aktualnosti.
Provincijal reda karmelićana otac Vinko Mamić je pred sam kraj misnog slavlja govorio o tome kako napreduje kauza oca Gerarda. On je pozvao vjernike da se ustrajno mole našem kandidatu za blaženika i sveca, da vjeruju i da se ufaju u njegov zagovor, jer puno je onih koji su posvjedočili da su po zagovoru oca Gerarda primili tražene milosti. Naime, za proglašenje blaženim potrebno je da vjernici potvrde kako su po zagovoru Sluge Božjega primili posebne milosti, odnosno milosti koje ne mogu biti objašnjene na nikakav drugi način nego kao izvanredno djelo Božje. On je predstavio i novo glasilo »Otac Gerard – Glasilo Vicepostulature za upoznavanje Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina«. List će izlaziti dva puta godišnje za obljetnicu smrti oca Gerarda i za Božić.
Svetu misu su svojim skladnim pjevanjem uveličali ujedinjeni zborovi subotičkih crkava, a na koncu su svećenici i vjernici zajedno sa svojim biskupom na grobu oca Gerarda izmolili zagovornu molitvu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika