Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Respektabilno znanstveno djelo

Ova će 2009. godina u Osijeku bez sumnje biti u znaku obilježavanja 200. obljetnice od ustoličenja i proglašenja Osijeka slobodnim i kraljevskim gradom – 28. kolovoza 1809. godine. Tim je povodom u auli Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku predstavljena knjiga »Slobodni i kraljevski grad Osijek 1809.«. prof. dr. Stjepana Sršana, ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku, koji iza sebe ima četrdesetak objavljenih knjiga i pregršt znanstvenih radova. 
 
Lijep dar gradu
 
Rektorica Sveučilišta prof. dr. Gordana Kralik istaknula je kako je ova knjiga lijep dar gradu za ovu važnu obljetnicu, koja svjedoči o povijesnom, političkom, duhovnom, gospodarskom, kulturnom i inom razvitku grada na Dravi u razdoblju od 1809. do 1849. dakle do izlaska iz feudalizma, pa poslije sve do 1918. kada nova država Kraljevina SHS pa i poslije Jugoslavija sužavaju prava i povlastice, da bi se 1941. godine praktički izgubila gradska samouprava a nakon 1945. i potpuno nestala. To je putokaz današnjim generacijama koje mogu biti ponosne da baštine bogato kulturno i povijesno naslijeđe grada koji je danas županijsko sjedište i regionalno središte i najveći grad na istoku Hrvatske, kulturno i gospodarsko središte koje je nedavno uzdignuto na razinu metropolitanskog susjedišta, a naša crkva svetih Petra i Pavla na dostojanstvo konkatedrale. Osim toga Osijek je i sveučilišni grad sa više od 300 godina dugom tradicijom školstva a upravo ulazi u 34. akademsku godinu sveučilišta.
 
Brojna arhivska građa
 
Prof. dr. Ivan Balta je knjigu ocijenio kao respektabilno znanstveno djelo. »Koristeći brojnu arhivsku građu, kako domaću tako i stranu, autor je uspio vrlo objektivno osvijetliti bogatu povijest Osijeka, napose navedenu Povelju i njeno značenje, pojasniti čitatelju čitav period od osmanlijskih ratova, Napoleonovih ratova do ujedinjena triju gradskih cjelina i otkupljenja statusa u feudalnom uređenju i uvrštenju u 4. plemićki stalež, položaj u okviru monarhija i država u kojima se nalazio do današnjih dana. On vjerno prikazuje događaje u tom vremenu u kontekstu paralelnih događanja što je posebice važno za razumijevanje opće i nacionalne, te lokalne i zavičajne povijesti. Ova knjiga ima posebnu vrijednost za buduće istraživače, kojima je utro mukotrpan put za istraživanje lokalne i zavičajne povijesti, ali ne na temelju prepisivanja drugih knjiga i časopisa, što je vrlo česta pojava, već na temelju brojnih povijesnih izvora, historiografije i to metodom povijesnih istraživanja i bogatih arhivskih vrela«,  rekao je prof. Balta.
 
Otkupljenje nije bilo 
jeftino
 
I sam autor, prof. dr. Stjepan Sršan pojasnio je brojnim posjetiteljima značenje i posljedice proglašenja Osijeka slobodnim kraljevskim gradom, koji tako otkupljenjem postaje mala državica iznad koje je samo kralj i državni zakoni. »No to otupljenje nije bilo ni malo jeftino i iznosilo je 183.723 forinte, alki tu su još i dva aneksa, pa prema prvom treba dodati još 50.000 forinti a prema drugom još 22.402 forinte, što je ukupno iznosilo gotovo 260.000 forinti, podijeljeno na 1.800 domaćinstava, koliko je Osijek tada imao, iznosilo je 144 forinte po domaćinstvu. Pretvoreno u današnju europsku valutu, to bi iznosilo oko 13. milijuna eura ili 7.200 eura po domaćinstvu, što nije malo. Osijek je tada, pa sve do 1830. godine imao nešto više od 8 tisuća stanovnika u 1.429 kuća ili 1.800 domaćinstava i bio je najveći hrvatsko grad, veći od Zagreba, no tada ga gospodarski i po broju stanovnika nadrastaju Zagreb, a nešto poslije i neki primorski gradovi, pa je danas 4. grad u Hrvatskoj. Ali, važnije od brojčanih pokazatelja je razvitak demokracije, a to ova knjiga prati od oslobođenja od Turaka do današnjih dana«, rekao je prof. Sršan.
Gledajući danas, s distance od dva stoljeća, može se konstatirati kako Osijek baš i nije naročito profitirao, jer je status slobodnoga kraljevskoga grada dobio negdje pred kraj feudalnoga sustava koji se ruši 1848. godine i da su puno bolje prošli gradovi u okolici, Pečuh, Sombor i Subotica, koji su taj status zadobili znatno ranije. No, Osijek je dobio znatan broj prava i povlastica, političkih i gospodarskih, na kojima je gradio svoju budućnost.
Zato zahvala autoru za iznimno djelo koje osvjetljava generacije Osječana koje nisu štedjele suze, znoj i krv za dobrobit svojega grada i tako uz ovaj kraljevski, dale i svoj pečat gradu na Dravi na njegovom civilizacijskom usponu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika