Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Sa­lašari si­lom va­rošani« na­smi­ja­li gle­da­te­lje

Dramski odjel Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Ljutovo« nastupio je u dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici 17. srpnja s kazališnom predstavom »Salašari silom varošani«. Ovu komediju napisao je Pavao Bačić (1921.-1984.), a njena premijera bila je u Subotici 1965. godine.
    Redatelj predstave Nándor Klinocki uspješno je na sceni povezao elemente pučkog kazališta kao što su – pravolinijska fabula, tipizirani likovi, jednostavne i razumljive situacije, narodni humor i neizbježna lascivnost, dok je izuzetno nadahnuta glumačka ekipa efektno predstavila kroz kazališni izričaj snagu humora narodnog duha bunjevačkih Hrvata, koji je u ovoj predstavi u biti kritičan prema izvještačenom ponašanju, napadnom isticanju prestiža koji se želi postići ispraznom mimikrijom, kao i animozitetu među susjedima, što sve samo donosi niz nevolja i zavrzlama koje, ipak, završavaju sretno nakon rješenih ljubavnih jada dvoje mladih i pokraj sujetnog ponašanja njihovih roditelja.
FINANCIJSKI PROBLEMI: »Premijera ove predstave bila je 21. ožujka na Danima pučkog kazališta u Ljutovu koji su održani po osmi put. Do realizacije predstave probali smo oko tri i pol mjeseca. Naš dramski odjel predstavlja na sceni isključivo komedije s temama iz bunjevačkog života. Na repertoaru sada imamo tri predstave, komedije – ‘Salašari silom varošani’ i ‘Kad se ženi ko pameti nema’, kao i ‘Veselo veče’, koje se sastoji od skečeva. Imamo mnogo gostovanja, svake godine obiđemo mjesta u subotičkoj općini, a gostovanja smo imali i u Mađarskoj i u Republici Hrvatskoj. Naš problem su financije. Sredstva koja dobivamo od Općine zaista su skromna. Materijal za scenografiju sami donosimo, kako se već snađemo, kao i kostime koje glumci nose na sceni. Uz režiju, od glazbe, pa do osmišljavanja scenografije, sve sam radim. Probamo u domu Mjesne zajednice. Skroman je to prostor, zimi je bez grijanja, ali se ipak tjedno po dva ili tri puta sastajemo« – kaže Nándor Klinocki.
KULTURNI I JEZIČNI IDENTITET: U komediji »Salašari silom varošani« dijalekt bunjevačkih Hrvata služi kao verbalna osnova predstave. Glumačke družine osnivaju se pri kulturno-umjetničkim društvima s ciljem jačanja kulturnog i jezičnog identiteta, a upravo i pučki teatar potiče njegovanje kulture govora i osobitosti jezičnih područja u kojima obitavaju hrvatske nacionalne manjine. Zbog toga je dragocjeno i postojanje dramskog odjela HKUD »Ljutovo«. Glumci iz Ljutova, zaljub-ljenici u amaterski kazališni rad, više puta su tijekom predstave nagrađeni pljeskom nakon epizoda koje su izazvale spontani smijeh, kao što su i na koncu predstave doživjeli dugotrajan pljesak, kao nagradu od gledališta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika