Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba »Paralelni procesi« 
u Likovnom susretu
 
SUBOTICA – U Modernoj galeriji Likovni susret u Subotici, večeras (petak 3. srpnja), s početkom u 19 sati, bit će otvorena izložba »Paralelni procesi«. Na izložbi će biti predstavljeni radovi četvero mladih akademskih likovnih umjetnika: Vere Đenge, Gorana Kujundžića, Srđana Milodanovića i Lee Vidaković.
Izložbu organizira Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata s ciljem predstavljanja suvremenog umjetničkog stvaralaštva na akademskoj likovnoj sceni. Naime, kako se u najavi izložbe navodi, ovaj segment kulture do sada unutar institucionalne strukture hrvatske zajednice u Vojvodini ni na koji način nije organiziran, niti je, pak, institucionalno ustrojen. 
Kako bi nadomjestio takvu manjkavost, ZKVH-a je započeo cijeli niz radnji na uspostavljanju sustavnog pristupa na predstavljanju suvremene likovne i primijenjene umjetnosti vojvođanskih Hrvata i njihovih recentnih opusa. Jedan od prvih koraka u tom pravcu je organiziranje zajedničke izložbe mladih akademskih likovnih umjetnika iz Vojvodine. 
 
Festival marijanskog pučkog pjevanja
 
BAČKI MONOŠTOR – Četvrti po redu Festival marijanskog pučkog pjevanja u Bačkom Monoštoru, na kojem će nastupiti pjevačke skupine KUD-ova i crkveni zborovi Bačke i Srijema, bit će održan sutra  (subota 4. srpnja). Dio programa festivala bit će održan u crkvi sv. Petra i Pavla s početkom u 18 sati, a nastavak programa uslijedit će u mjesnom Domu kulture od 19 sati. 
Program festivala će, kako najavljuju organizatori, obilovati različitim sadržajima kojima je cilj čuvanje od zaborava crkvene, hodočasničke pjesme i pjesme izvorne, pjevane po starinski. Naime, u Bačkom Monoštoru od davnina se njeguje narodno pučko pjevanje pri crkvi i na raznim manifestacijama. 
Organizator festivala je KUDH »Bodrog«, koji već dugi niz godina radi na očuvanju izvornosti, običaja, pjesme, nošnje i crkvenih pučkih pjesama u zemlji i inozemstvu. 
 
Predstavljanje knjiga i 
njemačkih prijevoda Matije Molcera
 
SUBOTICA – U srijedu 8. srpnja, u Njemačkoj kući (Karađorđev put 72) bit će predstavljene četiri knjige koje potpisuje svestrani umjetnik i prevoditelj Matija Molcer iz Subotice. Bit će predstavljena dva naslova u originalu pisanih na hrvatskom jeziku – »Bez svlaka mraka« Tomislava Žigmanova, »Pod slapovima sna« Mirka Kopunovića, kao i dvije knjige Matije Molcera – »Slomljena frula« (prijevod dr. Marthe Pfeiffer) i »Revizija« u originalu pisane na njemačkom jeziku. 
U programu sudjeluju: Rudolf Weiss, Béla Bede, Tomislav Žigmanov, Mirko Kopunović, dr. Martha Pfeiffer i Matija Molcer. 
Povodom promocije bit će otvorena izložba slika Matije Molcera pod nazivom »Fikcija i identitet«. 
Početak je u 18 sati. 
 
Likovnjaci na hipodromu
 
SUBOTICA – Na poziv vodstva Konjičkog kluba »Bačka« iz Subotice, Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« gostovao je na subotnjem »Fliger derbiju« i tijekom redovitog trkaćeg dana slikari amateri su u svojevrsnom spoju umjetnosti i sporta vrijedno bilježili ovaj  konjički događaj na svojim platnima. Zajednički dogovorena tema bila je »Konji i hipodrom«, a nastala djela potom su izložena nazočnom gledateljstvu. Prema komentarima publike ovaj neobičan umjetničko-sportski pokus je u potpunosti uspio pa se može očekivati i neko novo gostovanje likovnjaka »Bunjevačkog kola«.
D. P.
 
Izložba hrvatskih umjetnika 
iz crnogorskog muzeja 
 
RIJEKA – U Muzeju grada Rijeke u utorak je otvorena izložba »Stotinu godina hrvatske umjetnosti iz zbirki Narodnog muzeja Crne Gore« na kojoj su izložena djela hrvatskih autora pohranjena u muzejskim zbirkama Crne Gore, piše Hina.
Predstavljen je izbor od 71 djela moderne likovne hrvatske umjetnosti Narodnog muzeja Crne Gore koji u svom fundusu čuva oko 350 djela hrvatskih umjetnika.
Radovi su izloženi u dvije skupine. U jednoj su radovi hrvatskih slikara s kraja 19. stoljeća kao što su slikari Vlaho Bukovac, Celestin Medović, Ferdo Quiquerez i kipar Ivan Rendić. U drugoj skupini su predstavljeni radovi pristizali u Crnu Goru otkupom ili darovanjem, među kojima su djela Ivana Meštrovića, Krste Hegedušića, Miljenka Stančića, Ede Murtića i drugih najznačajnijih hrvatskih umjetnika
Na otvorenju su, među ostalima, govorili autorica koncepta izložbe Ljiljana Zeković, crnogorski veleposlanik u Hrvatskoj Goran Rakočević a izložbu je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
 
Na filmskom festivalu Libertas pobijedila izraelska drama »Drvo limuna«
 
DUBROVNIK  – U konkurenciji od 14 nezavisnih i uglavnom odličnih dugometražnih ostvarenja, žiri u sastavu Gareth Wigan, Čedomir Kolar i Zrinka Cvitešić za najbolji je film večeras završenog 5. filmskog festivala Libertas u Dubrovniku izabrao »Drvo limuna« Erana Riklina. 
Izraelska je drama, obrazložio je žiri, složenost dugotrajno nerješivih problema izraelsko-palestinskih odnosa gledatelju dojmljivo približila dramskim, a ne političkim sredstvima.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika