Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjesni svojih korijena

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen je i u Zemunu. Naime, 24. lipnja, dan uoči praznika,  u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana svečana večernja sveta misa. Nju je predvodio biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparević. U svojoj propovijedi, mons. Đuro Gašparević potiče na razmišljanje o tome koliko smo svi mi kao pojedinici otvoreni u iskazivanju svoga nacionalnog identiteta. Tom je prigodom podsjetio sve nazočne na to koliko hrvatski narod u svojoj povijesti ima slavnih imena, od umjetnika do znanstvenika, na koje bismo svi trebali biti ponosni. Kroz svoje izlaganje, biskup je istaknuo i to da je Isus most koji spaja Hrvate širom svijeta kao i sve ostale narode i da to nikada ne treba zaboraviti niti zatajiti. 
Ovo euharistijsko slavlje bi se moglo nazvati misom zahvalnicom za sva dobra kojima se odlikuje Republika Hrvatska, kao i za ona koja želimo da se dogode u budućnosti. Crkveni zbor »Svete Cecilije« uveličao je ovu svečanost prikladnim pjesmama. Na samom kraju mise, uz pratnju orgulja i violine, svi prisutni su skupa sa zborom otpjevali himnu Republike Hrvatske »Lijepa naša«. Nazočni ovom euharistijskom slavlju bili su predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, a domaćin je bio župnik i dekan Jozo Duspara. 
Poslije mise, na domjenku, veleposlaniku Republike Hrvatske Željku Kuprešaku u Beogradu predan je državni grb kao dar koji je izradila časna sestra Ozana. Tom prigodom je veleposlanik izrazio veliko zadovoljstvo što Hrvati u Zemunu, iako su dijaspora, nisu zaboravili svoju matičnu državu i svoje korijene. 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika