Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više od običnih bilateralnih odnosa

»U proteklih 18 godina Hrvatska je prošla kroz niz iskušenja i postignuća, i prošla dugačak put da bi danas bila na pragu ulaska u punopravno članstvo Europske Unije«, kazao je veleposlanik Željko Kuprešak prigodom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u Beogradu na sam dan praznika, 25. lipnja. Veleposlanik je istaknuo kako su od posebnog značaja za Hrvatsku dobri i konstruktivni odnosi sa zemljama susjedima i poručio: »Odnosi između Srbije i Hrvatske više su od običnih bilateralnih odnosa između dviju zemalja, i na nama je odgovornost svakim danom raditi ne samo na dobrobiti građana naših dviju država, nego i svih država u okruženju, pa i Europe.«
Svečanom prijamu koji je priredio veleposlanik Kuprešak u vrtu rezidencije na Dedinju odazvalo se preko 500 uzvanika iz političkog, javnog i kulturnog života Srbije, hrvatskih institucija, stranaka i udruga u Srbiji, hrvatskih i srpskih gospodarstvenika, vjerskih zajednica, velik broj predstavnika diplomatskog zbora, kao i mnogi državni dužnosnici Republike Srbije iz Vlade Zorana Đinđića. 
Iz Vlade Republike Srbije bili su prisutni ministar Oliver Dulić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Stanimir Vukićević, te velik broj državnih tajnika i pomoćnika ministara i zastupnika u Skupštini Srbije. U ime Vojske Republike Srbije prijamu su bili nazočni načelnik Generalštaba general potpukovnik Miloje Miletić, generali i šefovi rodova vojske.
Ove godine su se po prvi put na domjenku osim klapskih pjesama mogle čuti izvorne pjesme i vidjeti plesovi vojvođanskih Hrvata. Na bini, koju su Republika Hrvatska i Grad Zagreb darovali Hrvatskom kulturnom centru u Subotici, nastupio je prvi izvođački ansambl HKC-a »Bunjevačko kolo« te klapa iz Šibenika Nos Kvatros. Prema riječima predsjednika Izvršnog odbora HKC-a Davora Dulića, za njih je to bila velika čast i priznanje njihovom dosadašnjem radu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika