Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Luka filma« na Paliću

Jedanaesti Međunarodni filmski fes-tival na Paliću koji je u tijeku, opravdao je u potpunosti slogan »Luka filma«. No, pođimo redom. Fes-tival je otvorio ministar za kulturu u Vladi Republike Srbije Dragan Kojadinović koji je među ostalim rekao kako država mora ozbiljnije stati iza domaće filmske produkcije. U ime grada domaćina festivala i osnivača publiku je pozdravio i predsjednik Skupštine općine Géza Kucsera, dok je predsjednik Skupštine Republike Srbije Predrag Marković rekao kako je Palićki festival, kao i Subotica, zbog svog okruženja u kojemu se nalaze, pravo mjesto za put u Europu.
    No, najsvečaniji trenutak je bio kada je predsjednik savjeta festivala redatelj Želimir Žilnik uručio nagradu »Aleksandar Lifka« za životno djelo Živoradu Žiki Mitroviću, doajenu srpske kinematografije. Treba li podsjećati mlađe čitatelje da je Žika Mitrović bio jedan od najplodnijih stvaralaca u povijesti jugoslavenske kinematografije. Njegovi filmovi su imali jasno žanrovsko određenje, a slavu mu je donio film »Kapetan Leši«, koji je na neki način i anticipirao sve ono što se kasnije dešavalo na Kosovu. Također, treba istaknuti i njegov izuzetan značaj u formiranju kriminalističkog žanra pogotovo u filmu »Nož«, a ništa manje nije značajno ni epsko ostvarenje »Marš na Drinu«, koji je nadživio sve ‘izme’. Osim njemu, nagrada za životno djelo je dodijeljena i njemačkoj redateljici Margarethe Von Trotha koja je svjetsku slavu zaslužila kao glumica i redateljica filma »Izgubljena čast Katharine Blum«, a njen film »Ulica ruža« je ujedno i otvorio festival.
U OKVIRIMA EUROPSKE KINEMATOGRAFIJE: Mada se odvija u zgusnutom festivalskom prostoru, jer se u isto vrijeme odvija Pulski festival, a zatim slijedi i Motovun film fest, Palićki festival svoj identitet traži i formira u okvirima europske kinematografije. Borislav Anđelić, selektor glavnog programa, o europskom filmu kaže: »Današnji europski film govori o gubljenju čovjekova identiteta i slobode, kao i o gubljenju prava na prošlost i sjećanja o ugroženim odnosima i nadama«. To je ujedno bio i reper za nimalo lak izbor filmova. Da je to tako, trebalo je samo pogledati film »Ulica Ruže« Margarethe Von Trotta, danski film »Vila Paranoja« Erika Klausena, ili francuski film »Intimni stranci« Patricea Lecontea.
    Ne treba propustiti talijanski film »Dođi i vodi me« redatelja Tonina Zangardia, dok će prava poslastica biti i »Farenhajt 9/11« Majkla Mura, dobitnika ovogodišnje Zlatne palme koji je van konkurencije na palićkom filmskom festivalu. Festival je jedinstvena prilika da publika vidi nešto izvan klasičnih holivudskih razbijača blagajni. Nije mala činjenica da nas u glavnom programu očekuju i tri premijere filmova domaće produkcije i to »Memo« u režiji Miloša Jovanovića, »Povratnik« Jovana Arsenića i dugo očekivana premijera filma »Žrtve zahvalne« Karolja Vičeka.
MLADI AUTORI: Moglo bi se reći kako najzanimljiviji dio programa čini selekcija »Paralele i sudari« u selekciji Dubravke Lakić, koja obuhvata 10 filmova iz zemalja Jugoistočne, Srednje i Istočne Europe. Bliski po tematici, jer sve nas je zahvatila tranzicija, tako da je prava šteta ako niste uspjeli vidjeti poljski film »Vrijeme sutra« Jirz Sthura i češki film »Dosada u Brnu« Vladimira Moraveka.
    U »Jahting klubu« se odvija program »Mladi autori Europe« u selekciji Petra Mitrića i Szabolcsa Tolnaia gdje se u neformalnom ambijentu i opuštenoj atmosferi prikazuju kratki i dugometražni filmovi, a nakon projekcije slijede koncerti. Posebno treba izdvojiti talijanski film »Kemijska glad« Antonia Bokole koji je blizak Kasovicevoj »Mržnji«, a na odličan prijem publike naišao je i film »Kruh i mlijeko« slovenskog autora Jana Cvitkovića s odličnom Sonjom Savić u glavnoj ulozi. Toliko za sada, a vi poštovani čitatelji ne propustite da vidite bar neke filmove s ovoga festivala.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika