Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Do­gađanja u okvi­ru »Dužijan­ce 2004.«

Jedna od manifestacija koja se svake godine organizira u sklopu Dužijance jesu i tradicionalne Konjičke utrke »Dužijanca 2004«. Ove godine utrke će se održavati dva dana 24. i 25. srpnja s početkom u 15 sati na subotičkom Hipodromu.
    Dužijanca u Maloj Bosni će se održati u nedjelju 25. srpnja. Svečana sveta misa bit će u župnoj crkvi Presvetog trojstva s početkom u 10 sati.
    Svake godine prije središnje svečanosti Dužijance organizira se natjecanje aranžera izloga u gradu Subotici. Ove godine natječaj je otvoren od 28. srpnja do 8. kolovoza.

»Dužio­ni­ca« u Som­bo­ru

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo »Vladimir Nazor« u Somboru i ove godine organizira žetvenu svečanost, »Dužionicu 2004.«, koja će se održati u nedjelju 1. kolovoza. U sklopu ove manifestacije organizira se književna večer na temu »Žetva i kruh svagdanji«, koja će se održati u petak 30. srpnja s početkom u 20 sati u prostorijama Hrvatskog doma.
    Raspored događanja za nedjelju 1. kolovoza je sljedeći: u 9 sati je doček gostiju i okupljanje u prostorijama HKUD-a »Vladimir Nazor«, a svečana sveta misa zahvalnica za žetvene plodove započet će u 10 sati u crkvi Presvetog Trojstva. Nakon toga slijedi tradicionalni prijem kod predsjednika Skupštine općine Sombor, gdje će ovogodišnji bandaš i bandašica gradonačelniku Sombora uručiti kruh od novog brašna. Ovogodišnji bandaš i bandašica u Somboru su Josip Marić i Kristina Išpanović.

Počelo sni­ma­nje no­vog fil­ma
Raj­ka Lju­biča

U ponedjeljak je u Tavankutu i Čikeriji započelo snimanje kratkog igranog filma »Pripovitka o šeširu« po scenariju Luke Štilinovića. Film je financijski omogućila Pokrajins-ka komisija za kinematografiju, a veliku pomoć pruža i HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta. Snimanje će se odvijati na salašu Kate Stantić na Čikeriji, te na raznim lokacijama u Tavankutu. Za logističku podršku na terenu zadužen je Ladislav Suknović, a za vjerodostojnu rekonstrukciju života na salašu tridesetih godina prošlog stoljeća – obitelj Piuković. U glavnoj ulozi je Martin Sudarević, a redatelj filma je Rajko Ljubič. Premijera ovog kratkog igranog filma očekuje se krajem rujna u Tavankutu.

Iz­ložba sla­mar­ki u Vu­ko­va­ru

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Muzeja grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije 23. srpnja u 19 sati bit će otvorena izložba slika u tehnici slame u Muzeju grada Vukovara. Svoje radove izložit će slamarke iz Bačke, izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković, a na otvaranju ove izložbe nastupit će folklorni odjel i tamburaški ansambl HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta. Naredne izložbe slamarki iz Bačke planiraju se u Puli, Dubrovniku i Vinkovcima.

Promocija knjige »Sveti Juraj u Petrovaradinu«

Pod pokroviteljstvom HKPD »Jelačić« u Petrovaradinu održat će se promocija knjige »Sveti Juraj u Petrovaradinu« autora vlč. Marka Kljajića u vikarijatu srijemskom, u rezidenciji biskupa đakovačko srijemskog mons. Đure Gašparovića koji se nalazi u Štrosmajerovoj ulici broj 20. s početkom u 11 sati. Na promociji knjige uz autora učestvuju prof. Zdenko Samnardžija, dok je domaćin ove promocije Davor Martinčić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika