Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Treći u Europi

Po drugi put Split je ugostio nogometne reprezentacije hrvatskih nacionalnih manjina iz nekoliko europskih država, koje su se tijekom dva dana protekloga vikenda (20.–21. lipnja) natjecale za naslov najbolje na starom kontinentu. Nogometna momčad vojvođanskih Hrvata, po ocjenama brojnih stručnjaka koji su gledali sve susrete EP-a, prikazala je najbolju i najljepšu igru, nije izgubila niti jedan susret, ali se zbog specifičnih pravila natjecanja na koncu morala zadovoljiti trećim mjestom u Europi. Naime, s obzirom da su imali jednak broj bodova s izravnim konkurentom Austrijom, s kojom su u skupini u subotu 20. lipnja odigrali neodlučeno (1-1), sutradan u nedjelju plasman u finale ili borbu za treće mjesto odlučivalo je izvođenje jedanaesteraca. Austrijanci su bili uspješniji, dok je našoj reprezentaciji preostao susret »malog finala« protiv selekcije Slovačke. Svoju kvalitetu nogometaši reprezentacije HNV-a potvrdili su i u posljednjem susretu na turniru, nadmoćno svladavši u susretu za treće mjesto reprezentaciju Slovačke s 2-0. Naslov najbolje reprezentacije hrvatske nacionalne manjine u Europi osvojila je selekcija Slovenije, pobjedom u finalu protiv Austrije.
NASTUP NA EP I REZULTATI
 
Prvo kolo
Vojvodina – Crna Gora 3:1
Strijelci: Josip Gal, Goran Nimčević i Davor Rajkovača
 
Drugo kolo
Vojvodina – Austrija 1:1
Strijelac: Mario Maslać
 
Treće kolo
Vojvodina – Makedonija 3:0
Strijelci: Bojan Ušumović, Branislav Babić i Igor Tumbas
 
Susret za treće mjesto
Vojvodina – Slovačka 2:0
Strijelci: Srđan Saulić i Igor Tumbas
 
Izaslanstvo nogometne reprezentacije Hrvata iz Vojvodine na II. europskom prvenstvu hrvatskih nacionalnih manjina predstavljali su sljedeći igrači i članovi stručnog stožera:
Miković (Antonić), Mračina, Nimčević, Ušumović, Maslač, Ilovac (kapetan), Vizin, Babić, Čevarušić, Rajkovača, Tadijan, Stantić, Balažić, Skenderović i Tumbas.
Izbornik ekipe i trener – Marinko Poljaković.
Liječnik ekipe – dr. Zdravko Doko.  
Koordinator projekta reprezentacije – Petar Kuntić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika