Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pravila Karmelskoga reda

Blaženi Albert, patrijarh Jeruzalemski, je dao pravilo reda Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, kojeg je ispravio, nadopunio i potvrdio papa Inocent IV.
    Albert, po milosti Božjoj patrijarh jeruzalemske Crkve, ljubljenim u Kristu sinovima: Brokardu i ostalim pustinjacima, koji u poslušnosti njemu žive na brdu Karmel, kraj Ilijinog izvora – pozdrav u Gospodinu i blagoslov Duha Svetoga.
    Mnogo puta i na razne načine odredili su Sveti Oci kako svaki, pripadao on bilo kojem Redu i slijedio on bilo koji način posvećenog života, treba živjeti u pokornosti Isusu Kristu i Njemu služiti vjerno, čistim srcem i dobre savjesti. No, budući da od nas tražite da vam utvrdimo »oblik života« u sukladnosti s vašim idealom, koji ćete moći opsluživati.
O PRIORU I OBEĆANIMA: Određujemo prije svega da jednoga između Vas morate imati za priora, koji za ovu službu treba biti izabran jednodušnim pristankom svih ili od razborite većine. Njemu će svi drugi obećati poslušnost i nastojati da dano obećanje zaista izvršavaju činom u čistoći i siromaštvu. Obitavališta možete imati po pustinjama ili na drugim mjestima koja će Vam se dati, a koja će biti prikladna za održavanje vašeg redovničkog života, prema prosudbi priora i ostale braće.
    Nadalje, na mjestu na kome ste odlučili stanovati, svaki treba imati svoju odijeljenu ćeliju, a one će se svakom pojedinom odrediti pristankom priorovim i ostale braće ili razboritije većine. U zajedničkoj ćete pak blagovaonici uzimati hranu koja će vam se dijeliti, slušajući pritom odlomke što će se čitati iz Svetog pisma, dok to bude prikladno. Ni jednom bratu, bez pristanka priora koji je na vlasti, nije dopušteno zamijeniti ćeliju koja mu je već određena, s nekim drugim. Priorova ćelija neka bude blizu ulaza da može prvi izići u susret onima koji dolaze, i sve što se ima činiti neka se vrši prema njegovoj volji i odredbama. Svaki pojedini neka prebiva sam u ćeliji ili njezinoj blizini, razmatrajući dan i noć o zakonu Gospodnjem i bdijući u molitvi osim ako, po propisu, nije zauzet drugim poslovima. Oni koji znaju moliti kanonske časove s klericima, neka ih mole po odredbi Svetih Otaca i zakonitom običaju Crkve. Oni pak koji ih ne znaju moliti, neka izmole 25 Očenaša u vrijeme Jutarnje, osim u nedjelju i blagdane kada taj broj valja podvostručiti tako da se izmoli 50 Očenaša. Ista se molitva treba izmoliti 7 puta u vrijeme Pohvala i isto tako 7 puta za sve ostale satove, osim za Večernju kada valja izmoliti 15 Očenaša. Nijedan od braće ne smije imati nešto kao svoje vlasništvo, već je sve zajedničko i od toga dijeli prior, svakome prema njegovoj potrebi, vodeći pri tome računa o dobi i potrebama pojedinaca. Dopušteno vam je imati nekoliko magaraca ili mazgi, koliko to zahtijeva vaša potreba i nešto stoke ili peradi.
OPOMENE: Budući da je čovjekov život na zemlji neprestana kušnja, oni koji hoće živjeti pobožno u Kristu trpe progonstvo i k tome »protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždere«, nastojite sa svom revnošću zaodjenuti se bojnom opremom Božjom da biste se mogli oprijeti zasjedama neprijatelja. Opašite svoje bokove pojasom čistoće i učvrstite srca svetim mislima jer je pisano: »Sveta misao će te očuvati«. Obucite se u oklop pravednosti da mognete ljubiti Gospodina Boga vašega svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom, a bližnjega svoga kao samoga sebe. U svakoj prigodi čvrsto držite štit vjere, kojim ćete moći odbiti sve ognjene strijele zlog neprijatelja. Bez vjere nije doista moguće svidjeti se Bogu. Stavite na glavu kacigu spasa da svoj spas očekujete jedino od Spasitelja koji oslobađa svoj narod od grijeha. Neka mač duha, a to je riječ Božja obiluje u vašim ustima i vašim srcima, da sve što morate činiti, činite po Gospodnjoj riječi.
    Uvijek nešto radite da vas đavao ne zatekne besposlene i da vam se po ne radu ne uvuče u dušu. Držite se u tome nauke i primjera blaženoga apostola Pavla na čija je usta govorio Krist. Ako njega slijedite, nećete moći pogriješiti jer ga je Bog postavio propovjednikom i učiteljem naroda u vjeri i istini. On je rekao: »Ta sami znate kako nas treba nasljedovati. Jer dok bijasmo medu vama, nismo živjeli neuredno: ničiji kruh nismo badava jeli, nego smo u trudu i naporu noću i danju radili da ne bismo opteretili koga od vas. Ne što ne bismo imali prava, nego da vam sebe damo za uzor koji ćete nasljedovati. Doista, dok bijasmo u vas, ovo vam zapovijedasmo: Tko neće da radi, neka i ne jede! A čujemo da neki od vas žive neuredno: ništa ne rade, nego dangube. Takvima zapovijedamo i zaklinjemo ih u Gospodinu Isusu Kristu: neka s mirom rade i svoj kruh jedu«. Ovaj je put svet i dobar; slijedite ga. Apostol preporuča i šutnju kada nalaže da šuteći radimo. Prorok također tvrdi: »Šutnja je čuvarica pravednosti« i na drugom mjestu kaže: »U šutnji i pouzdanju bit će jakost vaša«. Zato određujemo da se održava šutnja od završetka Povečerja do Prvog časa sljedećeg dana. Iako u drugo vrijeme nema tako stroge obveze na šutnju, ipak valja brižno izbjegavati mnogo govorenje, jer kako je pisano i kako nas iskustvo uči: »Obitelj riječi ne biva bez grijeha«, i »Tko čuva usta svoja, čuva život svoj«, i slično tome: »Tko odviše govori, nanosi štetu duši svojoj«. A naš Gospodin kaže u Evanđelju: »Za svaku nepotrebnu riječ koju ljudi reknu dat će račun na Dan sudnji«. Neka dakle svatko odmjeri svoje riječi i dobro zauzda svoja usta da ne posrne i ne sagriješi u govoru i grijeh njegov ne postane smrtan i nepopravljiv, pa neka svaki s prorokom bdije nad samim sobom da ne zgriješi jezikom i neka se trsi da revno i savjesno održava šutnju u kojoj se nalazi plod pravednosti. Imajte uvijek na pameti i držite se u svom djelovanju onoga što govori Gospodin u Evanđelju: »Tko hoće da medu vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj i tko hoće da medu vama bude prvi, neka bude sluga svima«. Isto tako, vi, ostala braćo, ponizno poštujte svoga priora. U njegovoj osobi gledajte samoga Krista koji vam je njega dao za poglavara i koji je rekao predstojnicima: »Tko vas sluša, mene sluša i tko vas prezire, mene prezire«. Pazite da ne budete suđeni zato što ste ga prezreli, nego naprotiv da kao plaću za vašu poslušnost primite život vječni. Ukratko vam napisasmo ove stvari utvrđujući vam »način života« prema kojemu trebate živjeti. Ako pak netko učini više od toga, naplatit će mu Gospodin kada dođe. No, neka se vlada razborito, jer je umjerenost ravnateljica svake krijeposti.
Nastavit će se

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika