Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sporazum o ekonomskoj suradnji Srbije i Hrvatske
 
Srpski i hrvatski vicepremijeri, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar gospodarstva Damir Polančec, potpisali su u srijedu 24. lipnja u Zagrebu sporazum o ekonomskoj suradnji. Taj sporazum će, kako je najavljeno, omogućiti razvoj i unapređenje ekonomske suradnje dviju zemalja, kao i postizanje usklađenosti bilateralne ugovorne regulative s propisima Europske Unije radi blagovremene pripreme obje zemlje za pristupanje EU. Sporazumom o ekonomskoj suradnji Srbije i Hrvatske definirat će i prioritetna područja suradnje kao što su brodogradnja, strojogradnja, energetika i elektrotehnička industrija, infrastruktura, poljoprivreda i prehrambena, farmaceutska, duhanska, kemijska i drvna industrija, kao i turizam. 
D. D.
 
Slovenija i dalje blokira Hrvatsku
 
Slovenija je blokirala zatvaranje još jednog poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima, čime se ukupan broj blokiranih poglavlja popeo na 13. Na sastanku radne skupine za proširenja 23. lipnja u Bruxellesu, Slovenija nije dala zeleno svjetlo za zatvaranje pregovora u poglavlju Statistika, a obrazloženje za to je isto kao i za ostala blokirana poglavlja – prejudiciranje granice. Shodno tome, češko predsjedništvo je odluèilo otkazati pristupnu konferenciju s Hrvatskom planiranu za petak 26. lipnja, jer zbog slovenske blokade nema nijednog poglavlja koje bi se moglo otvoriti ili zatvoriti.
D. D.
 
Novi zakon o predškolskom 
odgoju i obrazovanju
 
Pomoćnica ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije Milka Andrić izjavila je 19. lipnja kako će zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju prvi put na sveobuhvatan način urediti područje predškolskih ustanova u Srbiji. Ovaj dokument bi se trebao tijekom srpnja naći u skupštinskoj proceduri u paketu s drugim zakonima u području prosvjete, uključujući i krovni zakon o osnovama sustava obrazovanja i odgoja. Ona je navela kako nacrt predviđa da se odgoj i obrazovanje djece pred-školskog uzrasta, od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu, odvija u predškolskoj ustanovi, ali da se može odvijati i u školi.
Također, Andrićeva je ukazala na to da se rad ostvaruje na srpskom jeziku, a za pripadnike nacionalne manjine na materinjem jeziku, dvojezično ili na srpskom, ako se za to opredijele roditelji. Kada je riječ o financiranju djelatnosti predškolske ustanove, nacrt propisuje da roditelji djece sudjeluju s 20 posto od ekonomske cijene za vrtiće čiji je osnivač Republika, Pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.
Prema njenim riječima, predviđeno je da odgojno-obrazovni rad ostvaruju odgajatelji, medicinske sestre-odgojiteljice, edukatori i rehabilitatori-odgojitelji, kao i da ustanova ima i stručne i druge suradnike, ovisno o izbornim programima.
 
Statut Vojvodine 
opet čeka izmjena?
 
Posljednjih se dana u medijima u Srbiji opet aktualiziralo pitanje Statuta Vojvodine. Prema pisanju »Blica« Statut Vojvodine bit će vraćen nazad u pokrajinsku skupštinu i promijenjen u skladu s Ustavom Srbije i Nacrtom zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine. Kako list piše, Vojvodina neće imati vladu ni glavni grad, morat će se odreći odrednice da je europska regija, neće donositi zakone niti sklapati međudržavne ugovore, kako to predviđa Statut. Prema odredbama koje definiraju njene nadležnosti, Vojvođani će sami odlučivati o mreži sudova na teritoriju Vojvodine, ostat će odredba o osnivanju Razvojne banke, međutim, na inzistiranje Radne skupine za izradu nacrta bit će izbačena odredba o Pokrajinskom zavodu za statistiku. Prema najavama ostaje i Vojvođanska akademija znanosti i umjetnosti. 
Zastupnik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor u medijima ističe kako njegova stranka ne pristaje na manji stupanj autonomije od onog koji je većinski usuglašen u pokrajinskom parlamentu.
D. D.
 
Nova suradnja općina 
iz Srbije i Hrvatske
 
Redovita konferencija Pokrajinskog tajništva za regionalnu i međunarodnu suradnju iz ciklusa »Europa u Vojvodini« održana je 23. lipnja u Izvršnom vijeću AP Vojvodine. Bila je posvećena  predstavljanju zajedničkog projekta općina Temerin, Žabalj i Titel iz Srbije i općina Borovo i Negoslavci iz Hrvatske, pod nazivom »Mreža centara za razvoj poduzetništva i prekograničnu suradnju«, kojim će konkurirati za sredstva u okviru programa prekogranične suradnje IPA EU Srbija - Hrvatska 2007-2013. godine. Predviđeno je da projekt traje 18 mjeseci, a procijenjena vrijednost mu je do maksimalnih 200.000 eura, što je i limit sredstva IPA programa za ovakve projekte. Također je predviđeno da 85 posto ovih sredstva ide iz donacija sredstava IPA programa EU, a da je sudjelovanje općina potpisnica sporazuma 15 posto. 
 
Sjednica IO HNV-a: Analiza lošeg učinka udruga na natječaju Ministarstva kulture
 
Samo sedam projekata pet hrvatskih udruga uspješno je apliciralo na natječaj republičkog Ministarstva kulture za sufinanciranje programa i projekata u oblasti umjetnosti i kulture nacionalnih manjina u 2009. godini. 
»I pokraj seminara i nuđenja usluga da im se pomogne u pisanju projekata, udruge su loše prošle na ovogodišnjem natječaju Ministarstva kulture. Ministarstvo je od nas tražilo da po prioritetu rangiramo projekte koji su prošli natječaj, a to smo odredili kronološki prema datumu održavanja ili realiziranja projekta«, kaže predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić nakon u srijedu održane sjednice toga tijela. »Na natječaj se, kako sam neslužbeno saznala, prijavilo 19 hrvatskih udruga s ukupno 27 projekata. Zbog formalnih nedostataka veliki dio projekata je odbijen na natječaju. Čini se da financijska kriza treba naučiti udruge da vode računa o svakoj sitnici u svezi natječaja«, dodaje Peićeva.
Po njezinim riječima, Ministarstvo kulture će ove godine za natječaj izdvojiti 4 puta manja sredstava nego lani. Prošle su godine ta sredstva iznosila 20 milijuna dinara za svih 14  nacionalnih manjina u Republici Srbiji. 
S ciljem da ubuduće spriječi ovako loš učinak natječajnog apliciranja udruga, na sjednici IO HNV-a je odlučeno da se od udruga traže odbijenice koje su one dobile od Ministarstva kulture, te da se nakon analize, na seminaru za predstavnike udruga, koji se planira za rujan, pokušaju nadvladati postojeći problemi udruga u svezi pisanja projekata.
D. B. P.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika