Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pet godina HBŠS-a

Probleme hrvatske zajednice prvenstveno režira Beograd, ali ga potpomažu i karijeristi iz redova naše manjinske zajednice, istaknuo je predsjednik Hrvatsko bunjevačko-šokačke stranke Blaško Temunović u petak 19. lipnja, na svečanoj sjednici održanoj u povodu obilježavanja 5. obljetnice od osnutka ove stranke. Kako se navodi u priopćenju HBŠS-a, Temunović je u svom uvodnom govoru rekao i kako se HBŠS za prava bori isključivo demokratskim sredstvima, kao što su ocjene ustavnosti i zakonitosti koje su pokrenute pred Ustavnim sudom države u kojoj živimo, a po iscrpljivanju svih mogućnosti pokreće tužbe pred Sudom za ljudska prava u Strasburgu. 
Konzulica savjetnica Vesna Njikoš-Pečkaj pružila je tom prigodom potporu stranci iako je odnedavno na položaju u Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, pa stoga još nije upoznata u potpunosti sa stanjem u novom okruženju, navodi se u priopćenju HBŠS-a. Kako bi potpora bila što učinkovitija, ona je pozvala vodstvo stranke da pripremi pisani sažetak problematike koja postoji na ovim prostorima te da joj ga proslijedi, budući da je očigledno kako postoji još jako puno gorućih problema koji čekaju na hitno rješavanje. 
Dr. Josip Ivanović, simpatizer i povremeni suradnik stranke, u svome je pozdravnom govoru pohvalio dosadašnji rad HBŠS-a te poželio da tako i nastavi jer se strogo drži zacrtanoga puta i nije pala pod ničiji utjecaj. Da nema ove stranke nikada se ne bi čulo za probleme koji su od velikog značaja za našu zajednicu, a pokušavaju se počistiti pod sag, te samim time prikazati kao da uopće niti ne postoje, istaknuo je tom prigodom dr. Ivanović. 
Poučen iskustvima koje je sakupljao na raznim dužnostima, dr. Ivanović je ukratko prikazao koliko je to mukotrpan i težak napor koji se ulaže, ističući da su za vrijeme koje je proveo kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća pokretane mnoge inicijative od interesa za našu zajednicu, koje nisu naišle na odobravanje, te je zaključio da Republika Srbija jednostavno nije zainteresirana za rješavanje problema manjina, ne poštuje prvenstveno Ustav i zakone, a samim time i međunarodno preuzete obveze zaštite manjina.
Dr. Ivanović je na koncu svog obraćanja vodstvu stranke, te svim članovima i simpatizerima čestitao obljetnicu i poželio im i nadalje ovako predan rad i iskazanu hrabrost u radu. 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika