Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nacionalna vijeća na čekanju

Uredba o formiranju Republičkog vijeća za nacionalne manjine, trebala se u četvrtak naći na dnevnom redu Vlade Republike Srbije, prema riječima tajnika Nacionalnog vijeća rumunjske nacionalne manjine, koji tu dužnost obnaša i u koordinaciji nacionalnih vijeća, Dragana Marčela. 
»Na sastanku koordinacije nacionalnih vijeća održanom 8. svibnja došli smo do zaključka da se jedino formiranjem Republičkog vijeća za nacionalne manjine možemo sastati s ministrima zaduženim za resore koji su važni za ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina«, kaže Marčel navodeći kako, na primjer, s ministrom za obrazovanje Žarkom Obradovićem  nisu uspjeli dogovoriti sastanak od listopada prošle godine.
S koordinacije je upućen i zahtjev za sastanak  s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem i predsjednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem. Koordinacija je predložila da se na sastanku s predsjednikom države razgovara o donošenju zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, konstituiranju Republičkog vijeća za nacionalne manjine i o nekim problema obrazovanja i informiranja nacionalnih manjina u središnjoj Srbiji. 
»Na žalost, do sada nismo dobili nikakav odgovor niti od ureda premijera niti ureda predsjednika. Nismo dobili službenu informaciju kada će biti sastanak, samo smo dobili informaciju od ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da će se uredba o formiranju Republičkog vijeća za nacionalne manjine uskoro naći na dnevnom redu Vlade i da će odmah nakon toga biti sazvan prvi konstitutivni sastanak.  Ako se formira Republičko vijeće onda će svi ministri biti prisutni na sastanku i moći ćemo izravno ukazati na probleme s kojima se susrećemo u radu«, kaže Marčel i podsjeća kako je zadnji sastanak ovoga tijela bio u prosincu 2006. godine.
Jedan od problema je i neredovito financiranje nacionalnih vijeća, a još više neizvjesnost u pogledu iznosa dotacija koje se mogu očekivati u ovoj godini. Prema riječima Marčela, Rumunjsko nacionalno vijeće u travnju nije dobilo niti jednu dotaciju, a u svibnju je dotacija manja za oko 70 posto. Da podsjetimo, prema republičkom proračunu bilo je predviđeno 200 milijuna dinara za nacionalna vijeća,  rebalansom je smanjeno na 141 milijun i 615 tisuća dinara, što je umanjenje od 29 posto. Najveći je problem, ističe Marčel, što su informacije o dotacijama nacionalnim vijećima oprečne, realno su sredstva koja nacionalna vijeća dobivaju iz republičkog proračuna manja tako da je s  koordinacije upućen zahtjev da se o problemu financiranja rada nacionalnih vijeća razgovara s premijerom Cvetkovićem.
»Planiramo što prije organizirati još jedan sastanak koordinacije nacionalnih vijeća kao i sastanak koordinacije na razini pokrajine, jer ne znamo ni koliko će biti dotacije iz pokrajinskog proračuna niti kakva će biti dinamika isplate«, kaže Marčel. Na ovom bi sastanku nacionalna vijeća trebala razgovarati i o dvama novim zakonima –  zakonu o obrazovanju i zakonu o kulturi, budući da je stav koordinacije nacionalnih vijeća da ovlasti koje budu predviđene u zakonu o nacionalnim vijećima budu prenesene i na ova dva zakona. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika