Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvorene prostorije mladeži stranke

Ovogodišnji božićni domjenak u sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, održan u petak 19. prosinca, prošao je u znaku jednog drugog, značajnijeg događaja za ovu nacionalno-manjinsku stranku. Naime, nakon nekoliko mjeseci rada na renoviranju, istoga su dana svečano otvorene prostorije Mladeži DSHV-a, smještene u podrumskom dijelu Doma stranke (Beogradska cesta 31). 
Površina renoviranog prostora iznosi nešto više od 100 četvornih metara, a u okviru njega smješten je i budući ured Mladeži. Prema riječima predsjednika Mladeži DSHV-a Siniše Skenderovića, prostorije će biti namijenjen za seminare, tribine i promocije, te druge aktivnosti mladih. Podsjetimo, organizacija Mladeži DSHV-a reosnovana je prije godinu dana i broji oko 200 članova, od kojih 50-ak aktivnih. Osim podružnica u Subotici i Somboru, Mladež je dosad osnovala i mjesne organizacije Gat-Ker, Tavankut, Đurđin i Sombor 1.
POSEBNA ZADAĆA: Sve-čanosti u DSHV-u, među ostalim, nazočili su i uvaženi gosti iz Republike Hrvatske: saborska zastupnica HNS-a i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom Unijom Vesna Pusić i saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.
»Mi koji živimo kao manjina, ili kao pripadnici dijelova naroda u državama Hrvatskoj i Srbiji, imamo posebnu zadaću«, rekao je ovom prigodom Milorad Pupovac. »Naša je zadaća većinske narode, u ovome slučaju vi Srbe, moje sunarodnjake, posebnom vještinom i umijećem, zahtjevima, tvrdoćom i strpljenjem naučiti poštivati drugoga i nešto slabijega nego što su oni. Onaj većinski narod koji to ne umije primiti kao poruku, tko ne umije prepoznati bogatstvo koje mu donosi drukčiji, koje mu donosi onaj koji se zatekne u manjinskom položaju na različite načine, gubi jedno veliko iskustvo. A kada je u pitanju zajednička europska perspektiva, onda nije dobro pripremljen za tu europsku perspektivu«, rekao je on. 
Pupovac je naglasio i kako je zadaća manjina da međusobno surađuju i onda kada vlasti njihovih država ne umiju, ili zbog prečih državnih interesa ne mogu najbolje surađivati. »Nas ništa ne sprječava da surađujemo u tim momentima i zato se radujem da ćemo mi uskoro imati ponovni susret između predstavnika Srba iz Hrvatske i predstavnika Hrvata iz Srbije. I drugo, možda manje jednostavno, ali ništa manje obvezno, jest da potičemo vlade naših država da nas prime kao mostove suradnje, kao inspiraciju i kao obvezu za suradnju«, dodao je Pupovac.
OTVORENJE PROSTORIJA: Prigodom otvorenja prostorija Mladeži stranke, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je ocijenio kako je ovo važan dan u povijesti stranke. »Poslije više od deset godina inicijative da napravimo jedan kutak za mlade iz naše manjinske zajednice, mi smo uspjeli. Počeli smo još davne 1996. godine i svake se godine ponešto na ovim prostorijama radilo, te sada imamo kutak za našu mladež, ali i stranku, te našu zajednicu«, rekao je Kuntić.
Obraćajući se mladeži, Vesna Pusić je poručila kako je njihova zadaća pomoći i raditi na ulasku svoje zemlje u Europsku Uniju. »Moja generacija najviše što može je ugurati ove zemlje u taj prostor, a vaša generacija od toga treba napraviti nešto što je smisleno i što je za ljude dobro. Vi ste budućnost, vi ste taj potencijal i vi ste ta nada. Mi ćemo vam u tome pomoći, ali u tome ipak vi morate voditi«, rekla je Pusićeva.
Generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg je rekla kako je otvorenje prostorija velik dan u radu Mladeži, ali jednako tako i velika obveza. »Na mladima je sada da pokažu kako je moguće živjeti dobro zajedno i slagati se, da daju ponekad lekcije starijima, i starije nauče kako se treba zapravo boriti i izboriti za svoja prava, a isto tako živjeti harmonično sa svima ostalima«, rekla je konzulica.
Čast da, presijecajući crvenu vrpcu, otvori prostorije Mladeži, pripala je jednom od osnivača DSHV-a i istaknutom sportskom djelatniku Josipu Gabriću.
Otvorenju prostorija Mladeži DSHV-a, nazočilo je i izaslanstvo Mladeži Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vukovarsko-srijemske županije na čelu s predsjednikom Nikolom Mažarom. On je podsjetio na njihovu suradnju s Mladeži DSHV-a te dodao kako mladi »bez obzira žive li s ove ili one strane Dunava« imaju iste probleme, želje i nadanja. 
Novootvorene prostorije Mla-deži posvetio je preč. Andrija Anišić, župnik župe sv. Roka.
D. B. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika