Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HNV će imati novo sjedište

Hrvatsko nacionalno vijeće će u novu godinu ući kao vlasnik nekretnine, za što će iz vlastitih proračunskih sredstava izdvojiti 100.000 eura. U stanu od 172 četvorna metra, koji čini polovicu kuće u Preradovićevoj 13, HNV će imati svoje sjedište, a u budućnosti bi na toj adresi svoje sjedište mogle imati i druge institucije i udruge. U nepunih pola sata, koliko je trajala sjednica Vijeća održana u večernjim satima 18. prosinca, devetnaest vijećnika je glasovalo za kupnju ovoga stana od supružnika Save i Jelisavete Stefanović. Da podsjetimo, prijedlog Izvršnog odbora za kupnju stana koncem prošlog mjeseca izazvao je oštru raspravu i doveo do prekida sjednice. Glavne primjedbe odnosile su se na nepotpunu dokumentaciju, odnosno nedovršenu vlasničku razdiobu objekta na dva suvlasnika. 
»Nedostatak je bio izvod iz zemljišnih knjiga, ali je sada Nadzorni odbor konstatirao kako je etažiranje završeno, a još nedostaje ugovor između suvlasnika oko podjele korištenja dvorišta. Ali između dva dijela dvorišta postoji izgrađen zid od čvrstog materijala i ugovor će biti napravljen ukoliko Vijeće potvrdi odluku Izvršnog odbora o kupnji kuće«, izvijestila je vijećnike predsjednica IO HNV-a Slavica Peić. Odgovarajući na pitanje vijećnika Grge Kujundžića o financijskoj konstrukciji i rokovima plaćanja predsjednik HNV-a Branko Horvat je odgovorio kako je 5.260.000 dinara već izdvojeno za kupnju, a da će se preostali dio osigurati iz tekućih prihoda iz proračuna. 
Jedini vijećnik protivan ovoj odluci, koji je bio nazočan ovoj sjednici, Josip Ivanković kazao je kako su se sredstva trebala iskoristiti za interese hrvatske zajednice u oblasti informiranja, obrazovanja i kulture, a ne za kupnju nekretnine te je iznio i prigovor da nacrt kupoprodajnog ugovora nije dan vijećnicima na uvid. 
Stanka Kujundžić je zatražila da se prije nego li se potpiše, ugovor da na uvid vijećnicima. Vijeće je, međutim, odlučilo da se zbog kratkog roka ne saziva ponovno sjednica, već da se imenuje tročlano povjerenstvo u sastavu: vijećnica Stanka Kujundžić, vijećnik i tajnik HNV-a Ladislav Suknović i vijećnik Bela Ivković, koji će pripremiti kupoprodajni ugovor za potpisivanje.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika