Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska Srbiji neće biti Slovenija

Sve zemlje u regiji, a posebice susjedi, trebale bi međusobno pomagati jedna drugu na europskom putu, a ne smetati jedna drugoj, zaključeno je na tribini pod nazivom »Europska budućnost Hrvatske i Srbije«, koja je u prošli petak održana u Beogradu. 
Sudionici tribine složili su se da bi Hrvatska i Srbija trebale odlučiti hoće li ostati taoci otvorenih pitanja ili će njegovati politiku povjerenja i na putu prema EU jedna drugoj pomagati.
KONSENZUS I KONKRETAN RAD: Jedna od sudionica u raspravi, predsjednica hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom Unijom Vesna Pusić, sa žaljenjem je spomenula slovensko blokiranje Hrvatske u otvaranju preostalih poglavlja u pristupnim pregovorima s EU. Na izravno pitanje, bi li Hrvatska to isto učinila jednog dana Srbiji, ona je odgovorila kako bi »Hrvatska bila luda kad bi sprječavala Srbiju na putu«.
»Ako i tada budem politički aktivna, osobno ću se potruditi da do toga ne dođe«, rekla je Pusić, dodavši kako se slaže s izjavom hrvatskog premijera Ive Sanadera da »Hrvatska neće biti Slovenija Srbiji«. 
»Ako mislite da nije fer da se prema vama tako postupa, onda naravno nećete ni vi tako postupati prema drugim zemljama«, rekla je Pusić. Ona je istaknula kako je bez postizanja političkog konsenzusa oko europskih integracija nemoguće započeti taj put, ali je neophodno taj konsenzus pretvoriti u konkretan rad na tom procesu, stalno uzimajući u obzir što javnost misli o tome.
NEOPHODAN DOGOVOR: Predsjednik Odbora za europske integracije Narodne skupštine Srbije László Varga, rekao je kako je Hrvatska pred samim vratima Europske Unije zato što o tome tamo postoji konsenzus. 
»U Srbiji je vlast dobila izbore na proeuropskoj orijentaciji, ali ti izbori nisu dali odgovor na pitanje želi li stvarno Srbija na zapad ili na istok i stoga je Srbija sada na posljednjem mjestu glede ispunjavanja kriterija Europske Unije«, rekao je Varga.
On je dodao kako bi se vladajuće i oporbene stranke u Srbiji morale dogovoriti u svezi s europskim integracijama, ali je naglasio kako u poslovima oko europskih integracija sudjeluje mali broj srbijanskih narodnih zastupnika, »jer se mnogi od njih ne razumiju u te poslove«.
Na ovom je skupu predsjednik Odbora Hrvatskog sabora za međuparlamentarnu surandju Milorad Pupovac, ponovio prijedlog da se osnuje Vijeće povjerenja između Hrvatske i Srbije, te se zauzeo za donošenje neke vrste sporazuma o europskoj odgovornosti koji bi poticao stabilnost u odnosima u cijeloj regiji. Pupovac je naglasio kako je za zajedničku europsku budućnost važna međuparlamentarna suradnja, koje između Hrvatske i Srbije u ovom momentu nema.
Govoreći o važnosti pitanja nacionalnih manjina za obje države, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskoj Skupštini Petar Kuntić je istaknuo da u Srbiji izgradnja institucija manjinskih zajednica ide po načelu »malo hoću-malo neću«. Međutim, ocijenio je da je stanje općenito bolje od ulaska DSHV-a u vladajuću koaliciju s Demokratskom strankom. 
Potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović je kazao kako gospodarska suradnja zadovoljava i stalno ide uzlaznom linijom. Dodao je međutim da se još ne može sagledati jesu li političke razmirice posljednjih mjeseci narušile dobre trendove u gospodarskim odnosima Hrvatske i Srbije. Tribina je je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u organizaciji tjednika Vreme i zaklade Friedrich Ebert.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika