Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Promjene na čelu pokrajinskog javnog servisa

Dina Kurbatvinsky-Vrane-šević od prošlog četvrtka više nije glavna ravnateljica Radiotelevizije Vojvodine. Umjesto nje, na mjesto vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja imenovan je dosadašnji odgovorni urednik Zabavnog programa RTV Blažo Popović.
Odluku o smjeni Dine Kurbatvinsky-Vranešević donio je Upravni odbor RTV-a većinom glasova, uz obrazloženje da je to urađeno zbog slabe gledanosti televizije. 
U priopćenju koje je predsjednica Upravnog odbora RTV-a Gordana Đurđević-Dimić uputila javnosti, navodi se kako je »većina članova Upravnog odbora procijenila da glavna ravnateljica Dina Kurbatvinsky-Vranešević na čelu menadžmenta koji je okupila, nije uspjela osigurati povećanje gledanosti programa«. U priopćenju se dodaje kako su na sjednici Upravnog odbora iznesene »još neke primjedbe na rad Dine Kurbatvinski-Vranešević, ali i određene rezerve na odluku o razrješenju, koje uzroke niske gledanosti promatraju u širem kontekstu stanja u kome se našla RTV poslije desetljeća propadanja«. 
Vojvođanski mediji navode kako će Blažo Popović na čelu RTV-a ostati do izbora novog glavnog ravnatelja, koji će biti izabran na natječaju najvjerojatnije na proljeće iduće godine.
»Do izbora novog glavnog ravnatelja sagledat ću situaciju sa stajališta poslovanja i cjelokupnog funkcioniranja kuće i sukladno tome, ukoliko bude potrebno, donijeti i odluke o postavljenjima i razrješenjima«, izjavio je za Blic Blažo Perović. »Trudit ću se maksimalno održati stabilnost i mir u tvrtki i svom nasljedniku ostaviti jasnu situaciju u RTV-u.« 
On je dodao kako se ne namjerava kandidirati za glavnog ravnatelja na natječaju.
Dina Kurbatvinsky-Vranešević na dužnosti glavne ravnateljice RTV-a provela je nešto više od dvije godine. 
Nakon smjene u RTV-u, oglasilo se Nezavisno društvo novinara Vojvodine, koje zaključuje kako je »motiv za smjene u ovoj medijskoj kući opet – političke prirode«.
»Ne stajući niti u jednom momentu u obranu smijenjenih kadrova, koji su nebrojeno puta pokazali i dokazali kako nisu dorasli teškom zadatku transformacije ruinirane RTV u vojvođanski javni servis, ne možemo a ne primijetiti da je motiv za smjene u ovoj medijskoj kući opet – političke prirode«, piše u priopćenju NDNV-a. »Sad već groteskno Vijeće Republičke radiodifuzne agencije, umjesto da ozbiljno uzme u razmatranje svu onu gomilu materijala koja im je dostavljena iz samog RTV-a, a koji teško optužuje pojedine članove UO i vodstva kuće za raznorazne malverzacije, nastavio je praksu neinformiranja javnosti i održavanja sastanaka iza zaključanih vrata. Vijeće RRA, dakle, umjesto da se srami, diči se diskrecijskim pravima koja uživa pa je tako ‘diskrecijski’ odlučilo naložiti sklepanom Upravnom odboru da nastavi s v. d. stanjem na RTV-u.«
NDNV dodaje kako je »Vijeće RRA tako po tko zna koji put pokazalo kako ne samo da nije neovisno nego je više nego ovisno prije svega o političarima i određenim drugim strukturama duhovne i ekonomske moći.« 
Ova novinarska udruga centrima moći preporučuje da »umjesto kadrovskih vrteški, malo više obrate pozornost na probleme s kojima se suočava RTV, kao i na nevjerojatnu diskriminaciju kojoj je izložena u usporedbi s RTS-om«. Ako doista želi pomoći, država to lako može učiniti kroz pronalaženje stalnog smještaja za RTV, kroz obnovu odašiljačke mreže i rješavanje mnogih drugih problema s kojima se ova medijska kuća suočava zbog dugogodišnjeg raubovanja od strane Miloševićevih kadrova, koje je zapečaćeno NATO bombardiranjem 1999. godine, zaključuje NDNV. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika