Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Došašće i(li) advent

Vrijeme došašća mora obuhvaćati četiri nedjelje, ali ne mora trajati puna četiri tjedna. Prvom nedjeljom došašća, koja je uvijek najbliža nedjelja blagdanu svetoga Andrije, počinje nova crkvena godina. Ove je godine prva nedjelja došašća bila 28. studenoga. Vrijeme je to kada slavimo Kristovo rođenje, a kroz četiri tjedna došašća trudimo se biti bližu Isusu, pomagati drugima i činiti dobra djela.
Za ovo se razdoblje u hrvatskome jeziku rabe dva naziva: došašće i advent. Latinska riječ adventus se kroz liturgiju, koja je stoljećima bila na latinskome jeziku, ukorijenila u hrvatskome jeziku. Prihvatio ju je i neuki puk koji ju je prilagodio duhu svoga jezika te je adventus postao advent. Malo je europskih naroda, uz općeprihvaćeni latinski naziv za početak crkvene godine,  storilo svoj, izvorni naziv. U našoj je liturgiji uobičajen izraz došašće, što znači dolazak. Dakle, kao što znamo, došašće je vrijeme iščekivanja i slavljenja Kristova dolaska na svijet. Osim naziva došašće na isti je način tvoren naziv blagdana Uzašašće. Kako je došašće naziv za razdoblje, a ne za blagdan, pišemo ga malim početnim slovom. 
Često smo u nedoumici kojemu izrazu dati prednost. Kako od naziva advent lako možemo tvoriti pridjev, pa tako imamo uobičajen naziv adventski vijenac, mogli bismo zaključiti kako treba dati prednost ovome nazivu. No, iako je u hrvatskome jeziku sveza pridjeva i imenice uobičajna i preporučljiva, nedjelje do Božića obično se nazivaju: 1., 2., 3. i 4. nedjelja došašća, a ne adventska nedjelja! Činjenica da se odstupa od uobičajene prakse pridjev + imenica daje nam za pravo zaključiti da je uputnije prednost dati starome, hrvatskome nazivu došašće.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika