Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvertira u blagdansko ozračje

Najavljujući glazbom predstojeći kršćanski blagdan komorni zbor Collegium Musicum Catholicum, pod ravnanjem Miroslava Stantića, priredio je 11. prosinca u Subotici Adventsko-božićni koncert. 
Prostor čitaonice Gradske knjižnice pokazao se dobrim odabirom, budući da je ponudio komornu (sobnu) toplinu i veću bliskost između izvođača i publike. 
Raznovrstan koncertni program činio je neku vrstu šetnje glazbenim epohama od renesanse naovamo, ali i svjetskim meridijanima. Dakle, publika je imala prigodu čuti božićne pjesme i popijevke iz zavičajne Bačke (»Diva Mati ditešce«) i pojedinih regija u Hrvatskoj (»Poslušajte svi sada«, »Djetešce nam se rodilo«, »Zdravo budi mladi kralju«, »Svim na zemlji«) preko Mađarske i Austrije, do Portugalije i Amerike. 
Osim skladbi čiji su potpisnici hrvatski autori (Vinko Jelić, Mate Lešćan, o. Anzelmo Canjuga, Rudolf Matz, Franjo Dugan), izvedena su i djela Jacobusa Gallusa Petelina, Palestrine, Ludovica Viadana,  Geze Gardo-nyija, J. F. Wadea, Philipa Ledgera te Davida Wilcocksa. 
Uz zbor je nastupio i tročlani komorni ansambl u sastavu: Krisztina Molnar Vincer (flauta), Krisztina Farago (flauta) i Eleonora Sztipity (fagot), a pojedine određene numere na klaviru je pratio pridruženi član Collegijevaca, mr. Kornelije Vizin.  
Podsjetimo, Collegium Musicum Catholicum djeluje pod pokroviteljstvom Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, a njihova osnovna umjetnička misija je njegovanje i promicanje sakralne glazbe svih epoha i stilova, s naglaskom na hrvatske skladatelje. 
Inače, snimku ovoga Adventsko-božićnog koncerta moći ćete pogledati za vrijeme božićnih blagdana na subotičkim televizijama Super i K23. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika