Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Prijam za Berislava Skenderovića
 
NOVI SAD – Predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić primili su prošloga četvrtka, 11. prosinca, Berislava Skenderovića, direktora Opere Srpskog narodnog pozorišta (SNP) i dirigenta Vojvođanskih simfoničara. 
Povod za ovaj susret je uspjeh poznatog umjetnika, koji je postigao u svom nastupu na koncertu u Carnegy Hollu u Njujorku, a na programu je bila Mozartova simfonija u G-molu. 
Predsjednik Pajtić čestitao je umjetniku na ovom značajnom nastupu, koji  ujedno predstavlja pozitivnu sliku ove zemlje u svijetu. Pokrajinska vlada, kako je rekao Pajtić, podupire talentirane umjetnike koji afirmiraju naše kulturne i umjetničke vrijednosti, pa tako podupire i rad vojvođanskih simfoničara.
Pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić istaknuo je kako nas umjetnici najbolje predstavljaju u svijetu svojim uspješnim nastupima, te tako pridonose našem boljem rejtingu. Izvršno vijeće u skladu sa svojim prioritetima gradi kulturnu politiku, koja se vrednuje upravo kada umjetnik dobije svjetsku potvrdu za svoj rad. 
 
Božićni koncert Katedralnog zbora  
»Albe Vidaković«
 
SUBOTICA – Svetom misom zahvalnicom, koja je odražana na misij-sku nedjelju u listopadu, Katedarlni zbor »Albe Vidaković« zahvalio je Bogu za 35 godina postojanja. Božićnim koncertom i polnoćkom, Katedralni zbor »Albe Vidaković« završava obilježavanje 35. obljetnice osnivanja, postojanja i djelovanja. 
Božićni koncert ovoga zbora i Subotičkog tamburaškog orkestra bit će održan u ponedjeljak 22. prosinca u Velikoj vjećnici Gradske kuće s početkom u 19,30 sati. 
Također, Katedralni zbor i Subotički tamburaški orkestar ove će godine u katedrali bazilici svete Terezije Avilske proslaviti i svoju dvadesetu zajedničku polnoćku.
Ž. V. 
 
Božićni koncert i izložba božićnjaka
 
SOMBOR – HKUD »Vladimir Nazor« priređuje tradicionalni Božićni koncert, u nedjelju 21. prosinca u dvorani Hrvatskoga doma. Prije koncerta, u 19,30 sati bit će otvorena izložba božićnjaka. Koncert počinje u 20 sati, a osim zbora domaćeg društva, nastupit će i zbor HKD-a »Franjo Glavinić« iz Rovinja, zbor bogoslova Vrhbosanske nadbiskupije iz Sarajeva, te Ivica Šomođvarac i VIS »Antunići« iz Sombora. 
 
Koncert zbora iz Rovinja
 
SUBOTICA – U subotu 20. prosinca, u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske nastupit će zbor Hrvatskog kulturnog društva »Franjo Glavinić« iz Rovinja. Na programu će biti duhovne i svjetovne pjesme. Početak koncerta je u 19 sati.
Otvorena izožba slika od slame
 
ZAGREB - U utorak 16. prosinca, u prostorijama Hrvatske paneuropske unije (Jurišićeva 1a/I) otvorena je izložba slika od slame »Krhka ljepota – trajna vrijednost«. Izložbom se predstavlja  autohtona manjina Hrvata u Vojvodini. Tavankut je središte ove slamarske umjetnosti, koju možemo smatrati dijelom hrvatske naive. To je spoj duhovnosti, bogatstva i ljepote poruke u krhkom i prolaznom materijalu slame, koji sadrži trajne i vječne vrijednosti umjetničkih djela.
Organizatori izložbe su Hrvatska paneuropska unija i Udruga za potporu bačkim hrvatima iz Zagreba.
Izložba je otvorena do 16. siječnja 2009. godine (9-13 sati). Opširnije o ovom događaju u idućem broju!
 
Europski konteksti umjetnosti 
20. stoljeća u Vojvodini
 
NOVI SAD – Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine pripremio je knjigu »Europski konteksti umjetnosti 20. stoljeća u Vojvodini«, kojom se na teorijski način želi izvesti problemska rasprava heterogenih i pluralnih umjetničkih praksi u Vojvodini tijekom XX. stoljeća, kao i njihovih relacija sa susjednim kulturama i europskim centrima umjetničkog stvaranja. 
Knjiga je zamišljena kao složena mreža prezentacija umjetničkih djela i kulturnih artefakata, te njihovih odnosa: slikarstvo, skulptura, instalacije, ambijenti, grafički dizajn, primijenjene umjetnosti, fotografija, eksperimentalni film, kino film, video, novi mediji i internet, vizualna i konkretna poezija, tekstualne prakse, konceptualna umjetnost, performans, eksperimentalna i postmoderna glazba, aktivizmi, arhitektura, eksperimentalni i mainstream strip, političke umjetničke prakse itd. 
Naznačene složene mreže umjetničkih i kulturnih praksi postavljene su u povijesti i aktualnosti, u okvirima nacionalnih kultura, državnih struktura i alternativnih ili marginalnih aktivnosti, događaja i produkcija, te izuzetnih i transgresivnih individualnih mitologija. Ovom ambicioznom projektu svoj su doprinos dali povjesničari i teoretičari umjetnosti poput dr. Nikole Šuice, dr. Aleksandra Ignjatovića, Miška Šuvakovića i dr. Ješe Denegrija.
 
Izložba »Nova slika«
 
SUBOTICA – U ponedjeljak, 22. prosinca, u Galeriji »dr. Vinko Perčić«, bit će otvorena izložba »Nova slika«, na kojoj će biti predstavljeni radovi trojice umjetnika: Nikole Markovića, Aleksandra Jestrovića i Nenada Kostića. Izložbu će otvoriti Saša Janjić i Miroslav Karić, kustosi nezavisne umjetničke asocijacije »Remont« iz Beograda. Otvorenje je zakazano za 19 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika