Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poseban filmski jezik

Beogradska publika je od 10. do 13. prosinca imala prigodu vidjeti retrospektivu filmova Vinka Brešana, jednog od trenutačno najznačajnijih hrvatskih redatelja. To je, inače, prva retrospektiva nekoga hrvatskog redatelja u Beogradu od 1990. godine.
U posljednjih dvanaest godina Brešanovi filmovi su uspjeli privući pozornost, kako publike, tako i kritike. Dokaz za to su brojne nagrade koje je autor dobijao na skoro svim festivalima na kojima je sudjelovao. Ono što je možda još značajnije, u eri skoro potpunog odumiranja kina, jest činjenica da su Brešanovi filmovi redovito punili dvorane.
Četiri igrana filma (»Kako je počeo rat na mom otoku«, »Maršal«, »Svjedoci« i »Nije kraj«) i tri dokumentarna uradka (»Hodnik«, »Zajednički ručak«, »Dan neovisnosti Radija 101«), koja su prikazana u okviru beogradske retrospektive, govore o specifičnom senzibilitetu toga redatelja, koji je sposoban s vrlo teškim temama suočiti se na duhovit i originalan način.
U nazočnosti i samog Vinka Brešana, retrospektivu filmova otvorio je ministar kulture Nebojša Bradić, dajući ovom događaju poseban značaj.
Uime jednog od organizatora - Muzeja jugoslovenske kinoteke, govorili su direktor Radoslav Zelenović i urednik Dinko Tucaković, istaknuvši posebnost ovog događaja i samih Brešanovih filmova.
Manifestaciju je zatvorio Dejan Vražalić, vlasnik produkcijske kuće »Vans«, koja je Brešanov srbijanski koproducent i distibuter filmova. 
Dinko Tucaković i Dejan Vrazalić govorili su o suradnji s Brešanom, problemima koji prate produkciju i distribuciju filma, kao i o posebnosti Brešanovog filmskog jezika.
Svima koji su pomogli realizaciju retrospektive, uime Zajednice Hrvata Beograda »Tin Ujević« zahvalio se Stipe Ercegović, idejni i organizacijski nositelj projekta.
Retrospektiva je zatvorena uz obostranu suglasnost o potrebi što većeg broja ovakvih programa. Ova manifestacija je najava velike retrospektive hrvatskog filma, koja će biti organizirana u veljači iduće godine u Muzeju jugoslavenske kinoteke.
D. Bebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika