Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ujedinjuju se tri hrvatske županije?

HDZ 1990. i HSP (Đapić-dr. Jurišić), koji su na vlasti u tri hrvatske županije - Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji, najavili su osnivanje Međužupanijskog vijeća kroz koje će zajednički nastupati. Odgovor je ovo na, kako su naveli premijeri ove tri županije, diskriminirajući odnos federalne Vlade prema ovim područjima i pokušaj da se ovi prostori tretiraju ravnopravno. Iako premijeri ovih županija – Zvonko Jurišić, Srećko Boras i Nediljko Rimac navode da osnivanje Međužupanijskog vijeća nema nikakve veze s budućim ustavnim promjenama ili ujedinjavanjem županija, mnogi ipak na ove poteze gledaju kao na prvi korak prema ujedinjavanju hrvatskih županija. No ipak, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je kako je priča o Međužupanijskom vijeću dobrodošla i u procesu ustavnih promjena.
DISKRIMINATORSKI ODNOSI: Premijeri Jurišić, Boras i Rimac su istaknuli novinarima niz primjera diskriminatorskog odnosa federalne Vlade prema ove tri županije, među kojima su: oduzimanje prihoda, zaobilaženje ovih županija kad su investicije u pitanju, stopiranje privatizacije hrvatskih poduzeća, zatim projekt koridora Vc koji će zaobići prostor zapadno od Mostara itd. 
Premijer ZHŽ-a Zvonko Jurišić naveo je da su dosadašnju lošu koordinaciju ove tri županije, vlasti u Sarajevu, posebno federalna Vlada, koristili na taj način da su im »davali samo mrvice«, kada su u pitanju kapitalni projekti. 
»U svim predviđenim investicijama područje Mostara i zapadno od Mostara je maksimalno i u širokom luku zaobiđeno. Mi to više nećemo dozvoliti i ovo je način da se u budućnosti uvrstimo u proračun FBiH i da nastupamo zajedno, jer predstavljamo oko pola milijuna stanovnika i oko 30 posto teritorija BiH«, obrazložio je Jurišić. 
»Sve ćemo učiniti da pritisnemo Vladu Federacije da se ovaj teritorij tretira ravnopravno kao i drugi prostori BiH«, rekao je Jurišić.
Premijer HBŽ-a Nediljko Rimac naveo je kako federalna Vlada nije podržala neke od kapitalnih projekata tog područja, dodavši da oni više »neće igrati pasivnu ulogu«.
OBNAVLJANJE NEKADAŠNJE HERCEG-BOSNE: Ovakve najave tri premijera izazvale su oštre reakcije bošnjačkih političara na čelu sa Strankom demokratske akcije (SDA), koje su ovu inicijativu ocijenile kao korak prema trećem entitetu i obnavljanju nekadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne. 
»To bi bila parainstitucija i pokušaj uvođenja trećeg entiteta, što je suprotno Daytonskom i Washingtonskom sporazumu. Autorima ove najave mora biti jasno da tzv. Herceg Bosnu nisu mogli realizirati ni kada su njezini zagovornici bili mnogo jači, a prilike za BiH daleko nepovoljnije«, poručili su iz SDA. I ostale bošnjačke stranke poručile su da je ovakvo ponašanje neustavno i nedopustivo, te da ovakve ideje neće proći. Srpske stranke u BiH nisu reagirale. 
Naime, novouspostavljeno Međužupanijsko vijeće svojim je nazivom potaklo aluzije na Međužupanijsko vijeće iz 2001. godine, kojim je kratkotrajno bila uspostavljena hrvatska samouprava u Bosni i Hercegovini. Za razliku od novog Međužupanijskog vijeća, koje zahvata tri županije, Međužupanijsko vijeće iz 2001. obuhvaćalo je još i županije Posavsku i Srednjobosansku, te većinske hrvatske općine koje su izvan pet županija. Na Međužupanijsko vijeće (hrvatsku samoupravu) iz 2001. obrušila se međunarodna zajednica, pod čijim pritiskom je ona i ugašena. Međutim, na novoosnovano Međužupanijsko vijeće do sada nitko iz međunarodne zajednice nije reagirao.                                          g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika