Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žetvi u čast

evci živjeti u znaku »žetvenih svečanosti« koje se održavaju evo već po deseti puta, ovoga 17. i 18. srpnja i samo potvrđuju našu želju da ova predivna manifestacija preraste u tradiciju« istaknuo je predsjednik općinskog vijeća Petrijevaca dipl. ing. Ivo Zelić. »Deseti rođendan i reputacija koju je ova manifestacija stekla u našoj i daljoj okolici dokaz su da je riječ o ozbiljnom »projektu« očuvanja narodne baštine i predivnih narodnih običaja, a to pokazujete i Vi, dragi moji sumještani, svake godine aktivnim uključenjem i uređivanjem svojih kuća i okućnica, izloga i društvenih prostora, koji se u vrijeme svečanog mimohoda brojnih KUD-ova, pretvaraju u vrlo dojmljiv muzejski prostor pod vedrim nebom gdje se mogu vidjeti rijetki pa i raritetni predmeti i alatke, starinski namjetaj i ručni radovi.«
    A ruha i rubine, kao u priči. Više od tisuću sudionika iz raznih krajeva Lijepe naše prikazalo je pravo bogatstvo narodnoga ruha i običaja. Ulicama Petrijevaca prošla su društva iz Babine Grede, Bekteža, Crkvara, Dragonožca, Gradišta, Semeljaca, Slavonskog Broda, Oštre Luke kod Orašja i domaćina, Kulturno-umjetničke udruge »Nikola Šubić-Zrinski«. Bilo je tu i konjogojskih udruga, svatovskih zaprega sukladno onoj šokačkoj pjesmi:

 Konji vrani, to su Petrevčani
 A bjelice, to su iz Satnice.
 Petrijevci i Satnica bijela
 Ta dva sela općina su cjela.

    Dao je Bog ljepoga vremena, temperatura se penjala iznad tridesetak stupnjeva a na žetvenom polju, tik uz ljetnu pozornicu, pjesma se žetelačka miješala sa siktanjem kosa i srpova, dok su djeca sterala uža a snaše rukovedale, i s rzanjem konja i glasnim podcikivanjem. Jer, kako kaže snaša Slavica Kravski iz Petrijevaca, mene zovu Slava podcikuša, a kad podciknem nema bećara koji će ostati ravnodušan. I doista je tako, jamčim osobno.
BILO JE SVEGA: U žetvu se krenulo odmah nakon svečane euharistije koju je u župnoj crkvi sv. Petra apostola prikazao župnik petrijevački vlč. Marko Peulić, a nakon prinošenja darova-plodova zemlje koje su upriličili članovi dječje folklorne skupine s voditeljicom Snježanom Jung. Uvečer su članovi već spomenutih društava izveli bogat program pred prepunim gledalištem, dočaravši tako bar dio običaja i tradicije koju su donijeli iz krajeva iz kojih dolaze, a mnoštvo Petrijevčana i gostiju izdašno su ih nagradili pljeskom. Bilo je tu i starih zanata, jer domaćini, umjesto da prostor okolo ljetne pozornice prodaju vašardžijama, dovedu užara, cokulara, licitara, remenara, kolara i dr. Bilo je tu i starih domaćih jela, starovinskih kolača, vina i kulina, čobanca i šarana na rašljama. Bilo je svega.
    Večer uoči, predstavljen je 6. broj Petrijevačkog ljetopisa, zanimljivo štivo nekolicine autora na dvjestotinjak stranica B-5 formata, koje govori o Petrijevcima i okolici uz najavu dvije važne obljetnice: 250. obljetnica župne crkve sv. Petra apostola i 120. obljetnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrijevcima. U okviru te promocije otvorena je i izložba slika Dragana Đurkovića iz Marjančanaca, slikara s nekoliko samostalnih izložbi i niz nastupa na likovnim kolonijama. Posjetiteljima se predstavio s tridesetak radova pretežito u tehnici suhi pastel ili ulje na platnu, kartonu ili lesonitu, a motive nalazi u okolnoj ravnici i svojemu djetinjstvu, pa su tu bare i ritovi, livade i plastovi sijena, žitna polja, šumarci i proplanci, debeli hlad u kojemu odmaraju kosci, napušteni salaši, konji, zaprege… Mora se priznati da su mu slike izrazito koloristične, ugodne oku, ispunjene nekom toplinom tako svojstvenoj samoukim slikarima.
    Dramska je skupina uprizorila običaj Badnje večeri, prikaz svega što u katolika ide uz Badnjak od unošenja slame do blagovanja devet posnih jela, posnoga graha, bijele riblje čorbe, piraga s makem, orajima ili mrvicama, valjušaka s krumpirom do kalotina (osušeno voće) i svakako misirače i lapanj (beskvasna slana pogača).
SNAŠE I DJEVOJKE: Te, prve večeri održana je i već tradicijska revija djevojaka i snaša u narodnim nošnjama a nazočnima su se predstavile: Snježana Kolak, snaša i Maja Divljaković, djevojka iz Bapske, Slavica Brandibur, snaša iz Tovarnika, Sandra Jagić, djevojka iz Šljivoševaca, Slavica Kravski, snaša i Ivana Sekereš, djevojka iz Petrijevaca, Darija Marošičević, djevojka iz Gibarca, Ivana Vuksanović, snaša i Ivana Živković, djevojka iz Semeljaca. Nakon oficijelnoga programa goste su zabavljali TS Ravnica i Željko Vitovski i čuveni osječki glazbenik, doajen bečaraca, svatovaca, drumaraca i slavonske narodne glazbe općenito, Krunoslav Kićo Slabinac. Kićo je zapalio gledateljstvo, no na sreću, petrijevačko DVD ove godine slavi 120. obljetnicu, pa požar nije uzeo veće razmjere, ali da ilustriram, nakon profesionalno odrađenog koncerta, a to je već bilo negdje oko pol noći, mlado i staro se uhvatilo u veliko slavonsko kolo, i kada smo napuštali Petrijevce u sitne sate, još uvijek se orilo:
 Slavonijo dok ti ime traje
 Čuvat ćemo tvoje običaje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika