Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plod iz sjemena druženja

»Faljen Isus, gazdarice, čestitam vam Materice. Ja sam došla priko mora da mi date malo ora. Napolju je zdravo zima, dajte jednu čašu vina. Snašla me je strašna muka pa mi dajte i jabuka, a na putu sto ovaca, da mi date i novaca.« Ovim je stihovima Marija Šeremešić, pročelnica dramske i recitatorske sekcije pri HKUD »Vladimir Nazor«, otvorila književnu večer pjesnika iz Rešetara, a ujedno i dramsku večer glumaca iz Hercegovca održanu na blagdan Svete Lucije u subotu 13. prosinca. Oni su bili gosti ovog somborskog  društva i upoznali nazočne u Hrvatskom domu  sa svojim radom, a Marija Šeremešić je ukratko upoznala goste s blagdanom Materica, divnim običajem kojega slave  Hrvati Bunjevci. 
NAKLADNIŠTVO I PJESME: Književno likovno društvo iz Rešetara se predstavilo svojim književnim nakladništvom i pjesmama pjesnika koji surađuju s ovim društvom. KLD »Rešetari« iz Rešetara djeluje u području kulturno-umjetničkog stvaralaštva amatera  58 godina.  Predsjednik udruge Ivan de Villa je predstavio njihovo književno izdavaštvo, te HKUD-u »Vladimir Nazor« darovao komplet knjiga koje je ovo društvo izdalo. Antologijski zbornik Rešetaračkih susreta pjesnika »Uz rub vremena« je predstavio prof. mr. Ivan Slišurić. Pohvalio je sve koji se okupljaju oko njihova društva, pjesnike i likovnjake. Cilj susreta u Rešetarima je okupiti pjesnike (i one koji to još nisu) na jednom mjestu, gdje će moći razmjenjivati stvaralačka iskustva, kako bi iz sjemena tog druženja iznikao novi plod koji može biti jedna pjesma, ciklus ili knjiga, kao što je i njihov posljednji, jedanaesti zbornik. Ivan Slišurić je naglasio kako na ovim susretima treba okupiti posebno one koji još traže svoj put u izražavanju, koji još muku muče s hrvatskim književnim jezikom i one koji još čitaju knjige hrvatskih pisaca, jer svi smo u izvjesnom smislu pjesnici, ali ne po stvaranju nego po pjesničkom osjećanju svijeta i prostora u kojem se nalazimo. On je izlaganje zaključio riječima kako KLD »Rešetari« objedinjuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku i njeguje ljubav prema pjesničkoj riječi, razvija kulturu čitanja, ljubav prema svom jeziku, svom narodu, njegovoj prošlosti, samobitnosti i njegovoj budućnosti.
NEPREKIDIVA NIT PJESNIŠTVA: Cijelo izlaganje uvaženog hrvatskog pjesnika mr. Luje Medvidovića imalo je jednu neprekidivu nit za pjesništvo – ljubav. Ljubav je u pjesmi, pjesma je u ljubavi i svaka je pjesma na svoj način ljubavna. Iz toga slijedi pitanje koje su dobre ljubavne pjesme i kako ih prepoznati. Dobre ljubavne pjesme su kao i dobro vino u koje je Bog ulio svu svoju dobrotu, ljepotu duha i svu ljudsku radost susreta. Svatko tko pije Božje vino osjeća prisutnost Boga i približava se čistoj emociji, za razliku od vražjeg vina, u koje je vrag umiješao sve svoje otrove i zloću koji traže kavgu, nemir i nered. Stoga je, kako kaže Lujo Medvidović, velika zadaća svakoga od nas izabrati pravu čašu vina. Ako se netko ne može uzdati u sebe, može se uzdati u KLD »Rešetari«. Iz ove priče o dobrom i lošem vinu, Lujo Medvidović je predstavio Zbornik najboljih pjesama s dosadašnjih susreta »Ogrlica za jutro i samoću«, u kojem je od 343 autora zastupljeno 43 autora, odnosno od oko 1700 pjesama zastupljeno 64 pjesme. Nakon izlaganjanja svojim se pjesmama predstavilo nekoliko pjesnika koji su sudjelovali na dosadašnjim susretima: Antun Kovač, Ivan Andrašić, Marija Šeremešić, te pjesnici iz Nove Gradiške, odnosno Rešetara: Ivan Došlić, Marija Radošić, Snježana Josipović, Evica Kraljić, Zlata Dasović, kao i Lujo Medvidović.
U drugom dijelu programa se predstavila Pučka scena iz Hercegovca komedijom Fadila Hadžića »Ljubavni ultimatum staroga gospodina«, koju je režirao Ivan Bratković. On je zbog bolesti starijeg kolege kojeg je mijenjao izvrsno  odglumio glavnu ulogu u ovoj predstavi. Pokraj njega u ovoj komediji su igrali  i Zrinka Ulovac, Sabina Topčić, Josip Klobučar i Marija Vaceg. Somborci su vidjeli sedamnaesto izvođenje ove komedije s kojom je pučki teatar iz Hercegovca nastupio i u Mađarskoj, BiH, te kod nas u Ljutovu. Pučka scena iz Hercegovca je amatersko kazalište Hrvatske čitaonice, koje ima i folklorni ansambl. Dramska sekcija radi oko osamdeset godina, s kraćim prekidom u ratu. Za sezonu 2009./2010., ovaj teatar priprema tri konceptualne komedije Marka Mikulandre. Sve tri komedije su zasebne i traju po 25 minuta, a premijera je bila u Kazalištu »Bagatela« u Zagrebu.
Zlatko Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika