Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Perspektiva je u proizvodnji kvalitetnih vina

S obzirom na postojeće stanje u vinogradarstvu, Vlada Republike Srbije uvidjela je potrebu za podizanjem vinograda u našoj zemlji. U skladu s tim, Ministarstvo poljoprivrede svake godine donosi uredbu koja prati svaku sadnju, bilo proljetnu ili jesensku. Prema statističkim podacima naša zemlja raspolaže s 65.344 ha vinograda, a obradivo je svega 20 posto, odnosno 13.000 ha. 
Predstavljanje Vladina programa bilo je okosnica predavanja »Suvremeni sortiment vinove loze«, koje je 12. prosinca održano u Subotici u dvorani Nove općine, a u organizaciji Hrvatskog akademskog društva i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
Predavač, umirovljeni profesor Poljo-privrednog fakulteta iz Novog Sada dr. sc. Petar Cindrić, govorio je o sortama i načinu gajenja vinove loze, klimi i tehnologijama. On je također predstavio i novine u proizvodnji i gajenju vinove loze. 
Prigodom predavanja bile su ponuđene i konkretne mogućnosti ulaganja u vinogradarstvo. Tim povodom predstavilo se poduzeće »Bojoni« iz Beograda, koje pruža mogućnost podizanja vinograda s naslonima, prateći Uredbu Ministarstva poljoprivrede, te kompletan inženjering (isporuku sadnica, sadnju, njegu, kemijsku zaštitu, isporuku naslona i stalan stručan nadzor). Ono što je važno, to je da ovo poduzeće vrši naplatu po isplati Ministarstva poljoprivrede kupcu. U skladu s uredbom Vlade sadnica certificirane kategorije je 270 dinara, a sadnica standardne kategorije 130 dinara, uključujući i poticaj za naslone. 
Poduzeće »Bojoni« prozvodi certificirani materijal, koji je u skladu sa zahtjevima Europske Unije – plava etiketa, iz vlastitih matičnih zasada. Poduzeće »Bojoni« nudi stolne sorte kao i sorte bijelih i crnih vina, kao što su: Cabernet Sauvignon, Merlot, Frankovka, Crni burgundac, Sivi burgundac, Bijeli burgundac, Chardonnay, Sauvignon i drugi. Sadnice vinove loze proizvedene su od bezvirusnih klonskih podloga iz vlastitih matičnih zasada bazne kategorije. Sadnice vinove loze i podloga su »A« kategorije s odgovarajućim certifikatima o tome da su oslobođene prisustva virusa, bakterija i drugih bolesti, usklađene sa standardima EU. Cilj certifikacije je garancija visoke kvalitete izabrane sorte, klona i podloge sadnog materijala u skladu s novim znanstvenim tehnologijama, agrotehničkim zahtjevima i modernizacijom vinogradarstva u Srbiji. 
Detaljnije informacije o ponudi poduzeća »Bojoni« možete pročitati na sajtu www.bojoni.co.rs.
M. Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika