Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kupujmo borove s busenom!

Svake se godine na našim ulicama pojavi mnogo bespravno posječenih mladih jela i borova, čime se direktno uništava pomladak četinara u Srbiji. Uoči Božića i Nove godine u Srbiji se posiječe preko dva milijuna mladih stabala četinara. Zakon o šumama dozvoljava sječu četinara samo u posebnim slučajevima proređivanja šume ili uklanjanja stabala, jer njihovo korijenje smeta telekomunikacijskim ili električnim vodovima. Bez obzira na to, tržnice su pune mladih jela i borova koje dolaze iz državnih i privatnih šumskih gazdinstava. Svaki kupljeni bor treba imati deklaraciju, odnosno pečat i otpremnicu o porijeklu i starosti. Na žalost, rijetko tko od kupaca traži dokument i odlučuje se za kupovinu sječenih jela, jer su jeftinije od jela s busenom.
Da bi jela dostigla visinu od dva metra potrebno joj je 10 godina rasta, a da bi dala plod i sjeme 30 godina. Stablo obično živi oko 300 godina, a može dostići starost i do milenija. 
50 BOROVA S BUSENOM ZA VRTIĆE: »Da bi spriječili uništavanje šuma i skrenuli pažnju javnosti da kupuju borove s busenom, pokrenuli smo akciju da se u svim objektima Predškolske ustanove »Naša radost« zasadi po jedan bor. Darovat ćemo ukupno 50 borova. Svake godine strada preko milijun mladih stabala četinara od 5 do 10 godina starosti za božićne i novogodišnje praznike. Zbog toga smo pokrenuli ovu akciju, koja ima za cilj podići ekološku svijest naših najmlađih sugrađana«, objašnjava članica Gradskog vijeća za ekologiju i komunalije Suzana Dulić.
Akcija će se provoditi 22. prosinca i odvijat će se u trima fazama. Prvo će se podijeliti borovi s busenom objektima »Naše radosti«, djeca će imati edukativni sat o značaju šuma, kao i samih borova s busenom, da bi se na kraju proglasili najljepše okićeni borovi. 
»Prvi put ‘Naša radost’ sudjeluje u jednoj ovakvoj akciji. Do sada su nam pojedine tvrtke poklanjale jele s busenom, ali nikada grad nije dao jele za sve objekte. Ova akcija će imati imati višestruko djelovanje. Osim toga što će drvo oplemeniti prostor, djeca će imati priliku naučiti nešto više o značaju kupovine bora s busenom. Svjedoci smo da se objekti ‘Naše radosti’ često devastiraju, stabla se lome i uništavaju. Vjerujem da kada djeca sama budu zasadila jele u dvorišta da će i voditi brigu o njima«, rekao je iz PU »Naša radost« Dujo Runje.
Akciji Grada se priključio i Pokret gorana Subotice, koji je darovao pet borova s busenom. Subotički gorani svake godine pozivaju građane da za novogodišnje praznike kupe bor s busenom i na taj način daju svoj doprinos očuvanju životnog okoliša. Ukoliko netko nema gdje poslije praznika zasaditi bor, može ga darovati nekom obdaništu, bolnici, školi ili ga odnijeti u JKP »Čištoću i zelenilo«. 
EKOLOŠKA HOROR PRIČA: Fundacija »Fokus« i  Gradsko vijeće za ekologiju i obrazovanje raspisali su književni natječaj za najbolju ekološku horor priču. Za ovaj projekt izdvojeno je 45.000 dinara. »Ekološka horor priča« tema je književnog natječaja, koji traje od 15. prosinca do 25. siječnja 2009. godine. Natječaj je namijenjen svim srednjoškolcima u Subotici. Stil i dužina priče su slobodni. Učenici srednjih škola radove mogu slati na adresu Fundacije za omladinu i stvaralaštvo »Fokus«, Matka Vukovića broj 1. Rad treba sadržati: ime i prezime autora, naziv škole, razred i odjel koji pohađa. Najbolji radovi će biti objavljeni u posebnoj publikaciji, a za autore šest najboljih priča osiguran je trodnevni boravak u etno selu Drvengrad, kod Mokre gore. 
S. I.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika