Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vidimo se u EU!

»Šteti nam što se na ovaj način prepucavamo u posljednje vrijeme, jer nema suštine u ovom sadašnjem zaoštravanju. Nema ničega novog, sve teme su reciklirane, na ovaj ili onaj način«, rekao je veleposlanik Hrvatske u Srbiji Tonči Staničić. Kao dokaz za ovu tvrdnju, on je spomenuo da je rat izazvala neka druga vlast, koja je davno promijenjena, kako je Hrvatska tužbu za genocid protiv Srbije pokrenula još 1999. godine i tako ovo pitanje iz političke prebacila u pravnu sferu, kao što je to nedavno učinila i Srbija kada je riječ o Kosovu. Kao pravnik, ne mogu razumjeti preoštre reakcije u Srbiji za odluku Međunarodnog suda pravde, koji se proglasio nadležnim po pitanju hrvatske tužbe«, rekao je Staničić i napomenuo da sud još nije odlučivao o suštini spora dvije države.
Najavu protutužbe Staničić je ocijenio kao legitimno pravo Srbije, koje nitko ne spori i ne komentira u Hrvatskoj. Upitan – je li postoji mogućnost izvansudske nagodbe, Staničić je ukazao kako bi za postojanje bilo kakvog uzajamno povoljnog rješenja, morala postojati volja obje strane. »Morala bi postojati i dalekosežna vizija da hoćemo graditi partnerske, dobrosusjedske, a zašto ne i prijateljske odnose. Ako se sve te kockice slože, onda se može razgovarati o bilo čemu«, precizirao je hrvatski veleposlanik. Staničić je, povodom odluke Zagreba o priznavanju neovisnosti Kosova, podsjetio da se Hrvatska odlučila na takav potez zajedno s Bugarskom i Mađarskom, i da je tom prilikom dano zajedničko priopćenje, koje je bilo dobronamjerna poruka Srbiji i pokušaj objašnjenja tog koraka.
»Sve ove države su bile svjesne koliko je bolno ovo pitanje za Srbiju, ali ujedno je taj korak bio i priznavanje određenih realnosti, koje su tijekom vremena nastale na ovim prostorima«, objasnio je Staničić.
Misija Europske Unije (EU) će na Kosovu pridonijeti smirivanju situacije i pomirenju, ocijenio je Staničić i dodao, kako je Hrvatska dobila poziv da sudjeluje u EULEX-u, ali se još ne zna u kojem obliku. On je rekao kako je Hrvatska možda jedina država koja bi u EULEX-u bila prihvatljiva i za srpsku i za albansku zajednicu, u što se uvjerio i na terenu. Staničić je suglasan s predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem da komunikacija dvije države stagnira, precizirajući kako to nije kritika Srbije, već »skrivena misao« upućena objema državama – »učinite i jedni i drugi sve da otvorite kanale komunikacije«.
»Ono što smo čak i u vrijeme rata imali, to je komunikacija. Ona je važna stvar, jer to omogućava prevladavanje problema. A, ako toga nema, onda smo u ćorsokaku«, ukazao je Staničić i dodao, kako je komunikacija dviju država slabija nego prije godinu dana. »Pomirenje je nužno i taj proces teče uz određene napore«, naglasio je Staničić ističući, kako on vidi Srbiju i Hrvatsku kao prave partnere, dobre susjede, za neku godinu i prijateljske zemlje, koje će prošlost ostaviti tamo gdje joj je i mjesto. Tome bi pridonio i posjet premijera Ive Sanadera, koji je izrazio spremnost doputovati u Beograd, rekao je Staničić i dodao kako, iako još nema nikakve službene informacije iz Srbije, vjeruje da će odgovor biti pozitivan. Situacija je mnogo bolja kada je riječ o položaju i pravima manjinskih zajednica, nego što je bilo prije pet ili šest godina, nastavio je Staničić. On je podsjetio da je najjača srpska stranka u Hrvatskoj dio vladajuće koalicije, dok je najjača hrvatska stranka u Srbiji, Demokratski savez Hrvata, u Vojvodini u koaliciji s Demokratskom strankom i ima zastupnika u srbijanskom parlamentu.
Staničić je o procesu povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku rekao kako to izgleda mnogo bolje nego što se u medijima predstavlja, kao i da iz određenih političkih razloga u medijima nema pozitivnih informacija o tome.
»Hrvatska ulaže ogromna sredstva u izgradnju stanova i kuća za povratnike. Povratak bi mogao biti dosta uspješan i to ide svojim tijekom. Volio bih da i oni imaju malo više hrabrosti i ne padnu pod utjecaj psihoze da su u nekoj opasnosti«, rekao je Staničić. On nije želio komentirati nedavni posjet Hrvatskoj zamjenika predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, ali je dodao kako je i to jedan od dokaza da je pomirenje u tijeku.
»Ne mislim da je nužno  komentirati posjet Vučića, ali moram reći da me je više osobno, nego kao predstavnika države, zaboljelo kada je rekao da nikada nije čuo za Škabrnju, jedan od najvećih zločina u ratu, za koji je izravno odgovorna JNA i nitko drugi«, rekao je hrvatski veleposlanik.
Staničić smatra da Hrvatska može Srbiji biti od najveće koristi u procesu europskih integracija, kao što je i njegova država imala velike koristi od Slovenije i Bugarske, koje su bile korak ispred. Govoreći o ekonomskim odnosima dviju država, Staničić je istaknuo kako su oni veoma dobri i precizirao da robna razmjena iznosi oko milijardu dolara i da svake godine bilježi rast od 30 do 35 posto. Odnos u razmjeni je u početku bio u korist Hrvatske 4:1, rekao je on, ali dobro je što se sada taj razmjer mijenja u korist Srbije. Svaka država ima interes zaraditi, ali nema ekonomske suradnje ako nekoga iskorištavate, objasnio je Staničić i dodao kako se sada može ići na više forme suradnje, zajedničke projekte, otvaranje proizvodnih pogona i nastup na trećim tržištima.
Upitan o prigovorima srpskih gospodarstvenika o tome kako je hrvatsko tržište za njih zatvoreno, Staničić je odgovorio da je tržište otvoreno za svakog tko je ozbiljan i ima jasnu namjeru. 
»Nemojte me pogrešno shvatiti, ali hrvatsko tržište je naprednije od srpskog. Bili smo prisiljeni  primjenjivati europske standarde, jer je to bio važan kriterij pridruživanja EU«, rekao je Staničić i dodao, kako je to možda jedan od razloga za takvu percepciju gospodarstvenika. Drugi razlog može biti to što jedan broj poduzeća nije sposoban poslovati izvan tržišta Srbije, ocijenio je Staničić i istaknuo da je u interesu Hrvatske da srpska poduzeća budu prisutna, jer se tako i srpsko tržište dodatno otvara za hrvatska poduzeća.
Staničić je naglasio kako se tijekom veleposlaničkog mandata u Beogradu nije osjećao kao stranac i kako ne može doživljavati Srbiju kao pravo inozemstvo. »Ostavljam svom nasljedniku na mjestu veleposlanika mnogo više nego što sam ja zatekao«, rekao je Staničić, predviđajući da će i budući hrvatski veleposlanik ostvariti napredak, unatoč tekućim odnosima dvije zemlje koji idu »dva koraka naprijed, jedan nazad«.
»Siguran sam«, naglasio je Staničić, »kako će moj nasljednik napustiti Srbiju u drugom ozračju, u situaciji kada će Hrvatska biti u EU, Srbija u EU ili vrlo blizu«. »Bilo bi dobro u svakidašnjem životu ponavljati koliko smo upućeni jedni na druge i potrebni jedni drugima«, zaključio je Staničić.
14. prosinca, FoNet
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika