Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Narod koji zaboravlja prošlost nema budućnost

Završava još jedna kalendarska godina. Ovo je vrijeme kada sve udruge u našoj zajednici sumiraju rezultate rada, pripremaju izvješća o radu i utrošenim sredstvima te donose planove rada za iduću godinu. U nekim društvima već su održane redovite godišnje skupštine a u nekima se one tek pripremaju. Većina naših, kako starih tako i mlađih udruga, organiziraju božićne ili, pak, godišnje koncerte, na kojima predstavljaju svoja najbolja ostvarenja.
Protekla godina je bila u znaku obilježavanja 320. obljetnice dolaska Hrvata – Šokaca iz Soli (današnja Tuzla) u Bač i okolicu, a u zajednički projekt »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.« uključilo se sedam hrvatskih udruga iz bačkog Podunavlja. Kao što je poznato, mnoge skupine migranata u to vrijeme predvodili su franjevci Bosne Srebrene. Sve do ove godine Katolička crkva je jedina čuvala sjećanja i prigodno obilježavala ova događanja, a od sada u ovakvim manifestacijama sve više sudjeluju i druge hrvatske kulturne institucije. Ovo »i druge« kažem zbog toga što mislim da je Crkva ne samo vjerska i duhovna nego i kulturna zajednica koja nam je, pokraj vjere, sačuvala i jezik, kulturu i identitet. Dakle, prenošenje ovoga velikog projekta u okvire kulturno-umjetničkih društava moglo je lako postati prijelazom »s konja na magarca«. No, zahvaljujući prije svega jakoj volji i želji svih naših udruga da iskažu svoje vrijednosti i mogućnosti, projekt je uspješno ostvaren. Čak može biti i uzorom dobre suradnje, koordinacije i sloge u našoj zajednici!
OBNOVA I PREDSTAVLJANJE KUL-TURNE BAŠTINE: Sva naša društva realizirala su i svoje vlastite planove na lokalnoj, pokrajinskoj, neka na republičkoj pa i na međunarodnoj razini. Svima je bio osnovni cilj – obnova i predstavljanje kulturne baštine koja je dugo vremena bila zapostavljena. Tako je, primjerice, naša najmlađa udruga HKUPD »Matoš« prezentirala narodne pjesme i plesove iz Plavne, ne samo u sredinama gdje znatnije žive Hrvati, nego i u – Selenči, Kucuri, Bezdanu, Crvenki, Vrbasu. To su činila i druga naša društva. Tako se kultura vojvođanskih Hrvata na pravi način integrira u kulturu naše domicilne zemlje i, čini se, da se sada odvija u znatno povoljnijim okvirima i boljem okruženju. Jer, otkrivanjem starih tragova, mi ostavljamo i nove tragove našim potomcima.
Osnutkom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata naše kulturne udruge moći će lakše planirati svoj rad, uspostaviti bolju koordinaciju među društvima, poboljšati sustav arhiviranja kulturno-povijesne građe te afirmirati višu kulturu u našoj zajednici. Moramo priznati da su mnoge naše udruge osnovane kao »folklorna društva« i čim bi došlo do nekih problema u njihovu radu, odmah bi neki pojedinci pomislili da se društvo ukida. Zaboravlja se i na statut i na osnovane druge odjele pa i na sam naziv društva. A, većina naših udruga ima predznak HKUPD ispred naziva. Svako slovo ima ozbiljno značenje i obvezuje upravna tijela i članstvo na određene aktivnosti. Pri analizi i planiranju rada treba obratiti osobitu pozornost na slova U i P! Što smo uradili na polju umjetnosti i prosvjete? U mladom društvu »Matoš« u Plavni, primjerice, ove godine organizirano je predstavljanje Leksikona, održana je književna večer, dvije članice su sudjelovale na »Liri naivi«, ženski pjevački sastav izveo je nekoliko skladbi od J. Andrića, povećan je broj čitatelja »Hrvatske riječi«. Neki su članovi društva sudjelovali u emisiji na hrvatskom jeziku »Zvuci bačke ravnice« na radio Bačkoj, a kad je nastao problem s instrumentima nađeno je rješenje u suradnji s HKUPD-om »Dukat« Vajska-Bođani. Takva suradnja među našim udrugama je dragocjena i poticajna za ustrajni i kontinuirani rad svih kulturno-umjetničkih društava u našoj zajednici. Za primjer je i svojedobna suradnja HKUPD-a »Mostonga« iz Bača s tamburaškim orkestrom iz Ravnog Sela.
REALNI JASNI PLANOVI: Dakle, za godišnje skupštine treba dobro pripremiti izvješća i planove koji moraju biti realni, a pregled utrošenih sredstava jasan. Treba poticati članove na čitanje dobrih knjiga, redovito praćenje tjednika »Hrvatska riječ« i pravilno informiranje. O nama se malo zna, a o našoj prošlosti i znamenitim likovima – književnicima, glazbenicima, likovnim umjetnicima i znanstvenicima ima i onih u našoj zajednici koji premalo znaju. Zadaća je svih naših udruga ove praznine popunjavati, ali usporedo s tim nastaviti s predstavljanjem pučkog stvaralaštva i tradicije, običaja s religijskom tematikom i egzistencijalne, odnosno suvremene kulture hrvatske zajednice.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika