Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moramo ići naprijed

»Možemo se međusobno razlikovati, no ne bi smjelo biti dvojbe oko temeljnih ciljeva u našoj zajednici. Jer trebamo znati da samo oni koji imaju zajedničke ciljeve idu kao zajednica naprijed, a kada to nije slučaj, onda se tapka u mjestu. A ti ciljevi su tako jednostavni: još jedno dijete u hrvatskom odjelu, ‘Hrvatsku riječ’ kupiti petkom, slušati i gledati programe na hrvatskom, upražnjavati kulturne obrasce – od odlaska u kazalište, preko praćenja književnosti, do njegovanja tradicijske kulture, te svakidašnje rabiti hrvatski jezik«, rekao je u svojem govoru predsjednik HNV-a Branko Horvat na svečanoj akademiji, kojom je u ponedjeljak, 15. prosinca, u Velikoj vijećnici Gradske kuće obilježena šesta obljetnica od osnutka krovnog tijela hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.
Predsjednik HNV-a je uputio apel svim vijećnicima HNV-a, ali i drugim nositeljima dužnosti unutar hrvatske zajednice, da spomenuti ciljevi »budu iznad svega«, te dodao da probleme treba rješavati u okvirima institucija i putem dijaloga. 
»Samo tako ćemo ići naprijed, a naprijed moramo ići jer smo u mnogim segmentima institucionalnog života tek na početku. Za takvo djelovanje sviju nas postoji zalog ne samo onih koji su se za iste ciljeve, uz velike cijene, borili prije nas, već prije svega za one koji dolaze poslije nas«, poručio je Horvat.
Ističući kako vojvođanski Hrvati mogu biti ponosni na doprinos koji su dali domicilnoj državi, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg izrazila je uvjerenje kako ovdašnji Hrvati mogu učiniti više za dobrobit same zajednice te pomoći razvitku cijelog srbijanskoga društva na putu europskih integracija. 
Svečanoj akademiji, između ostalih, nazočni su bili i Ivan Zeba, prvi tajnik Odjela za hrvatske manjine u inozemstvu pri MVPEI RH, Filip Damjanović, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Beogradu, Aniko Muškinja Hajnrih, državna tajnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki i predsjednik Mađarkog nacionalnog vijeća László Józsa.
U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su: pjevačka skupina KUDH-a »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, recitatorice iz Subotice i Sombora (Karla Rudić, Bojana Jozić, Emina Firanj, Dejana Jakšić), mladi glazbenici (Katarina Evetović – violončelo, Miran Tikvicki – tambura, Marko Dulić – tambura, Nemanja Kostić – čelo), zbor Zajednice Hrvata Zemuna »Ilija Okrugić«, te pjevači i tamburaši HKC-a »Bunjevačko kolo« iz Subotice. 
Dan osnutka HNV-a, podsjetimo, jedan je od četiriju službenih blagdana hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji. Toga dana 2002. godine održana je elektorska skupština za izbor članova prvog Hrvatskog nacionalnog vijeća.
Na sjednici je bilo nazočno 198 od ukupno 204 elektora. Izbor članova je obavljen na temelju dviju ponuđenih lista. Listu A je uime Foruma hrvatskih institucija i organizacija Vojvodine predložio magistar Josip Ivanović, dok je listu B uime DSHV-a predložio Josip Gabrić. KaGlasovanjem elektora lista A je dobila 20, a lista B 15 članova Vijeća.
Prva konstitutivna sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u SR Jugoslaviji održana je 25. siječnja 2003. godine. Na sjednici je jednoglasno usvojen Statut Vijeća, a za predsjednika izabran Josip Ivanović.
Formiranje nacionalnog vijeća Hrvata u Srbiji omogućeno je donošenjem Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Saveznoj Republici Jugoslaviji 2002. godine, kada je i hrvatska nacionalna manjina po prvi put legitimno priznata. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika