Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očekujem konkretnu potporu HNV-a

NIU »Hrvatska riječ« spremna je produbiti suradnju s produkcijom Cro Media iz Subotice i s 300.000 dinara financijski poduprijeti realizaciju TV programa, kazao je direktor ustanove Ivan Karan. NIU »Hrvatska riječ« i Cro Media bi tako, ako Upravni odbor ustanove usvoji ovu odluku, kao koproducenti producirali TV i radio program u sljedećih šest mjeseci. Karan očekuje i konkretnu pomoć od Hrvatskog nacionalnog vijeća kao i dogovor svih relevantnih subjekata kako bi se dugoročno riješio problem informiranja na hrvatskom jeziku kroz elektronièke medije. 
Nakon sastanka u Hrvatskom nacionalnom vijeću kada su djelatnici Cro Medije iznijeli problem daljnjeg financiranja njihovog programa, u utorak je održan sastanak u NIU »Hrvatska riječ« s djelatnicima Cro Medije.
»Dogovorili smo se produbiti suradnju koja postoji od svibnja ove godine. U sporazumu je pisalo da se suradnja odvija na financijskom, promidžbenom i tehničkom planu a dosada je ta suradnja bila samo na tehničkom planu kroz korištenje naše kamere. Načelan je dogovor da se i financijska suradnja uspostavi a to će odlučiti Upravni odbor ovoga tjedna na sjednici gdje će se usvajati plan poslovne politike i financijski plan za 2009.«, kaže Karan. 
Prema njegovim riječima suradnja će se odvijati u trima fazama. Prva faza je koproduciranje emisije Kronika do kraja lipnja, druga faza je formiranje TV i radio redakcije u Hrvatskoj riječi skupa s Cro Medijom, a treća je faza pokretanje kabelskog TV kanala koji će emitirati program na hrvatskom jeziku. 
»Zajednički će se aplicirati putem projekata za sredstva u zemlji i inozemstvu tijekom cijele godine na čemu će raditi i djelatnici naše ustanove, a ako bude potrebno uzet će se osobe koje to profesionalno rade. Dogovorili smo i zajedničku izradu elaborata o ustroju radio i televizijskog informiranja na hrvatskom jeziku do kraja ožujka sljedeće godine, koja bi trebala biti u skladu s platformom o informiranju ako ona bude usvojena. Ideja je probati uvezati sve one koji se bave informiranjem na hrvatskom jeziku i dogovorili smo sastanak početkom siječnja na koji ćemo pozvati i djelatnike iz Prizme i drugih medija da napravimo osnovu za dalje. Nadam se da će HNV podržati ovaj projekt a ne očekujem da ta potpora bude tapšanje po ramenu već da bude u skladu s ovlastima koje HNV ima i pogotovu koje će imati kad bude usvojen novi zakon a tamo se govori  i o raspodjeli sredstava o čemu HNV donosi odluku. Nadam se da će i drugi subjekti podržati ovakve vidove suradnje i smatram da NIU ‘Hrvatska riječ’ treba biti krovna ustanova u području informiranja kao što je HNV krovna institucija u zajednici«, kaže Karan.
Na pitanje ne radi li se o sukobu interesa s obzirom da je Josip Stantić jedan od osnivača Cro Medije i urednik Kronike istodobno i član Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«, Karan kaže kako kada Upravni odbor bude odlučivao o tome Stantić neće sudjelovati u glasovanju, a osim toga »pokretač i najvažnija osoba u Cro Mediji je Zvonimir Sudarević s kojim će se najviše surađivati, dok je Stantić njegov suradnik i djelatnik Radio Subotice. Ako se bude formirala redakcija moći će se koristiti i studio Zvonimira Sudarevića i za prvu i drugu a i treću fazu te ne bismo trebali kupovati opremu«, kaže Karan.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika