Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Živimo sadašnjost, s pogledom u budućnost

»Velika nam djela učini Svesilni, sveto je Ime njegovo«! (usp. Lk 1,49) i »Ovo je dan što ga učini Gospodin« (usp. Ps 118,24), riječi su evanđelista Luke i Psalmiste primijenjene na ovogodišnje događaje u vremenu od 18. lipnja do 26. listopada u do tada Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji. Velika su to djela i to su dani ponovne uspostave drevne Srijemske biskupije te uzdignuća Đakovačko-osječke nadbiskupije i osnivanja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Radosni su trenuci objave odluka Svete stolice te proslava u Đakovu, Osijeku, Požegi i Srijemskoj Mitrovici. Radostan je i događaj Utjelovljenja Sina Božjega, radostan je Božić, Dan što ga učini Svevišnji po svojim velikim djelima.
Božić je veliki blagdan, tako radosno očekivan. To je blagdan rođenja Isusa Krista. To je blagdan što ga slave ne samo kršćani nego i mnogi ljudi dobre volje, a koji se tako lijepo uklapa u tijek vremena. On je slavlje događaja koji označuje puninu vremena i koji znači prijelom u ljudskoj povijesti kada narod, koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku. Blagdan rođenja Gospodinova – Božić – poziva nas da mislima uronimo u veliko Otajstvo koje se zbilo u božićnoj noći u gradu Davidovu kada se rodio Spasitelj jer se očitovala Ljubav Božja, spasiteljica svih ljudi. Ovo je ostvarenje navještaja da će Djevica začeti i roditi sina i nadjenuti mu ime Emanuel – što znači: s nama Bog.
Bog je u ovaj svijet ušao tako da bude s nama, postao je jedan od nas, pravi čovjek; boravi s nama u povoju, kao dijete, kao dječak, mladić, zreo čovjek po putovima Palestine, propovijedajući i liječeći… Boravi s nama kroz vjekove, u sve dane do svršetka svijeta. Bog je s nama u svakom trenutku gdje su dvojica ili trojica sabrana u njegovo ime.
Vrijeme je ovo Mesije, Krista, Pomazanika, Spasitelja, koji ljudima donosi slobodu i uspostavlja Božje posinstvo. Punina vremena nije došla samo prije više od 2000 godina, nego dolazi i sada u naše srce, živi u nama i rasprostire se na sate, dane i godine našega života. U takvom vremenu ne smijemo biti opterećeni prošlošću. Moramo živjeti sadašnjost s pogledom u budućnost. U biblijskom smislu vrijeme je vječnost i zato ga trebamo ispuniti djelima ljubavi i dobrote, to jest oznakama vječnosti. Pozvani smo da kao kršćani u svom životu i u svojoj sredini dadnemo mjesto svetome, to jest da dopustimo Bogu da djeluje. To bi trebala biti iskonska čežnja svakog čovjeka dobre volje, unatoč svakom nutarnjem otporu i sumnji.
Ako je Bog s nama i mi smo s njime kada smo u miru i ljubavi sa svima; kada usvojimo svjetlo koje dolazi odozgo i vodi Kristu; kada ostvarimo u nama Ljubav Božju, spasiteljicu svih ljudi; kada uđemo u zajedništvo jedni s drugima.
Po Božiću Isus obogaćuje naš život, postaje nam suputnik na našem zemaljskom putovanju, on postaje naš vodič, naša svjetlost, naša snaga. Rasvijetlio je naša srca i duše, obasjao putove koji vode k njemu, jer mnogi tumaraju po bespućima. Isus nas je svojim rođenjem ispunio radošću, on vraća radost u srca prožeta tugom i nadu u duše slomljene beznađem. Isus, Kralj mira, unosi mir neba i kraljevstvo ljubavi u naš svijet prepun nemira. Prosvjetljuje nepoučene, izmiruje posvađane, sjedinjuje rastavljene, prikuplja raspršene.
Rado je došao u našu ponovno uspostavljenu drevnu Srijemsku biskupiju! Želi zajedništvo s nama. Želi napredak, rast biskupije i župa. Traži našu suradnju i to svagdanju. 
Bog se nije rodio uzalud. On će rastjerati mrak i donijeti svjetlost; raskinuti ropstvo i darovati slobodu i sreću.
Jest, On je došao, naš Spasitelj. Svima nam je došao i sve nas otkupio.
Neka Gospodin djeluje u vašim srcima, u vašim obiteljima, biskupijama, župama, gradu, selu, narodima, svijetu kako biste svijet, narode, grad, selo, obitelji uzdigli ne samo na ljudsku razinu, nego i božansku.
Svima vama, draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjeroučitelji i župni suradnici, te svima vama, draga braćo i sestre, Kristovi vjernici laici, želim sretan Božić i blagoslovljenu novu godinu! Iskrene čestitke upravi, djelatnicima, suradnicima i čitateljima tjednika Hrvatska riječ.
mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika